Hlavní obsah

„Není to vtip.“ Botswanský prezident hrozí, že Němcům pošle 20 000 slonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sára Sverenyáková, Seznam Zprávy

V Botswaně žije asi třetina světové populace slonů, tedy více než 130 000.

Reklama

Na území Botswany žije přes sto tisíc slonů, kteří ničí tamní životní prostředí. Země proto stanovuje kvóty pro jejich lov. Německo zvažuje zpřísnit limity pro dovoz trofejí, botswanský prezident se ale proti regulaci ohradil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Začátkem letošního roku německé ministerstvo životního prostředí navrhlo zpřísnění limitů pro dovoz trofejí z lovených zvířat, informoval server BBC News. Jak ale německým médiím řekl botswanský prezident Mokgweetsi Masisi, kvůli takové regulaci by obyvatelé jeho země zchudli.

Prezident uvedl, že počty slonů prudce vzrostly v důsledku snah o jejich ochranu a lov pomáhá počty držet pod kontrolou. Pro místní je navíc významným zdrojem příjmů, stejně jako turistika s ním spojená.

Němci by měli „žít společně se zvířaty tak, jak se to snažíte nařídit nám,“ řekl Masisi německému listu Bild a zdůraznil, že „nejde o žádný vtip“.

Botswana trofejní lov, jehož zrušení se dovolávají organizace na ochranu práv zvířat, zakázala v roce 2014. O pět let později však omezení po tlaku místních komunit zrušila. Země nyní vydává roční kvóty na lov, který poskytuje místním lidem zdroj příjmů, takže jsou méně v pokušení divoká zvířata pytlačit. Lov podléhá licencím a podle botswanských úřadů je přísně kontrolován.

Slonů je v Botswaně více, než země dokáže zvládnout. Stáda způsobují škody na majetku, požírají úrodu a šlapou po obyvatelích, vysvětloval prezident. Regulovaný lov napomáhá ke snížení tamní populace slonů.

Botswana již dříve darovala 8000 slonů sousední Angole, další stovky zvířat si má převzít Mosambik.

„Rádi bychom takový dar nabídli i Německu,“ řekl Masisi. Podobnou nabídku jako Německu už Botswana v březnu dala Londýnu, kam chtěla kvůli hrozbě zákazu lovu pro Brity poslat 10 000 slonů, píše The Guardian.

Reklama

Doporučované