Hlavní obsah

„Nepijte, nefetujte, neznásilňujte.“ První vězni od vagnerovců jsou volní

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin, vůdce Vagnerovy soukromé armády.

Reklama

Ruští propagandisté zveřejnili záběry šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, jak propouští první várku bývalých vězňů, jež výměnou za příslib svobody odešli bojovat na Ukrajinu.

Článek

První bojovníci rekrutovaní z ruských věznic Vagnerovou žoldnéřskou skupinou dokončili svou půlroční službu na Ukrajině a obdrželi slíbené milosti. Ruská státem kontrolovaná agentura RIA Novosti na svém telegramovém kanálu zveřejnila video, ve kterém šéf skupiny Jevgenij Prigožin vězně propouští.

Prigožin tvrdí, že mnoha rekrutovaným vězňům zbývalo k propuštění jen pár dní. Šli ale do války, protože „chtěli bránit svou vlast“. Podle něj by se k nim za to měla společnost chovat s „respektem“, cituje jeho slova server Ukrainska pravda.

Na konci videa dal Prigožin zločincům doporučení. „Moc nepijte, neužívejte drogy, neznásilňujete ženy.“

Vagnerova skupina působí jako soukromá armáda, která v konfliktech hájí zájmy Kremlu a Vladimira Putina. Bojovala v různých konfliktech a na Ukrajině působila už od roku 2014, kdy začala válka na Donbase. 

Většinou je složena z ruských veteránů, ale nejpozději od léta do svých řad začala přijímat i vězně. Verbovala je ve vězeních po celém Rusku, nejčastěji z těch se zvýšenou ostrahou. Podle serveru The Moscow Times se během léta mělo přihlásit něco mezi 7000 až 10 000 vězni.

O změnách ve Vagnerově skupině

První video z náboru se objevilo v září. Ruská duma schválila zákon o mobilizaci osob se zápisem v rejstříku za závažné trestné činy teprve až na konci října. Vagnerova skupina tak nelegálně přivedla na frontu vrahy, sexuální násilníky a údajně i jednoho kanibala.

Prigožin rekrutování trestanců obhajoval tím, že pokud s tím někdo nesouhlasí, může do první linie poslat svoje děti.

Cukr a bič

Vagnerovci vězně motivovali hlavně možným propuštěním na svobodu po půlroční službě. Krom toho jim byl slíben žold, který činní 200 000 rublů (téměř 80 000 Kč) měsíčně. To je několikanásobek průměrné mzdy v Rusku. V případě zranění či smrti měli být buď oni nebo jejich rodiny odškodněni. Přesné podrobnosti smluv ale nejsou známé.

„Pracovali se ctí, důstojně. Nikdo jiný na tomto světě nepracuje tak tvrdě jako oni,“ řekl teď Prigožin ruské tiskové agentuře RIA Novosti.

O co hraje majitel Vagnerovy armády

Temný ruský podnikatel Jevgenij Prigožin teprve nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

Díky svému úzkému vztahu k prezidentovi Prigožin v Rusku znervózňuje i lidi z nejvyšších mocenských kruhů. „Současná ruská elita se ho velice bojí,“ řekl Seznam Zprávám ruský politický analytik Ivan Preobraženskij.

Vězně do Vagnerovy skupiny nepoháněla jen pozitivní motivace. Už při náborech na ně byl podle zpráv ruských opozičních telegramových kanálů nebo exilových médií vyvíjen silný tlak. Pokud si někdo souhlas s narukováním rozmyslel, skončil na samotce. Při přesvědčování také často „vypomáhala“ vězeňská služba.

Někteří odsouzení, kteří šli do války, ale místo svobody vyměnili mučení ve vězení za mučení na frontě. Ruský investigativní server Insider informoval, že velení roty řeže dezertujícím vězňům prsty, skrývá stopy po mučení spalováním těl v krematoriích, a vyhrožuje bývalým vězňům videem, na kterém je stažena z kůže živá osoba.

Reklama

Doporučované