Hlavní obsah

Netanjahu buď zešílel, nebo chce požár i na Západním břehu, říká poslanec

Videozáznam z ponižování palestinských dělníků izraelskými vojáky.Video: twitter/Nefolet, twitter/kzxkzxkzxkzx

 

Reklama

Jmenování extremistického poslance Zvi Sukkota do parlamentního podvýboru odpovědného za správu Západního břehu Jordánu vyvolává obavy o další eskalaci násilí. Proti němu se staví i noví členové izraelského válečného kabinetu.

Článek

Svět sleduje se znepokojením válku v Gaze, násilí se ale stupňuje i na okupovaném Západním břehu Jordánu. Izraelský server Times of Israel tento týden informoval o desítkách videí a fotografií, které se v posledních dnech objevily na sociálních sítích. Izraelští vojáci na nich ponižují a bijí palestinské dělníky a vesničany, kteří jsou spoutaní a mají zavázané oči.

Na jednom z videí se natočili při ponižování sedmi palestinských dělníků, kteří ilegálně vstoupili do Izraele nedaleko Hebronu. Video zachycuje, jak izraelský voják šlape na hlavu svázaného muže, zatímco druhý voják na něj míří puškou. Dělníci jsou svlečení do půli těla, jednoho z nich vojáci takto vláčeli po zemi, další dostane na videu kopanec do břicha.

Pogromy a ponižování na denním pořádku

„Podobné věci se děly už před masakrem Hamásu, teď jsou ale pod pláštíkem války v Gaze pogromy a zvěrstva ze strany (židovských) osadníků a ponižování vojáky takřka na denní bázi,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Ofer Cassif, poslanec opoziční levicové koalice Hadaš. „Tato vláda není jen fašistická, ale skládá se z rasistů, kteří věří rasové teorii o nadřazenosti Židů,“ nebral si příliš servítky.

Cassif zveřejnil tento týden otevřený dopis adresovaný britskému velvyslanci v Izraeli a americkému chargé d’affaires, v němž upozorňuje právě na osadnické pogromy na Západním břehu Jordánu.

Mapa palestinských vesnic na Západním břehu napadených židovskými osadníky po teroristických útocích Hamásu 7. října.

„Eskalace násilí je páchána paramilitárními silami osadníků, kteří používají jasně teroristické taktiky, v tandemu nebo pod dohledem armády, policie a dalších bezpečnostních složek,“ píše se v dopise.

„Například v noci na 28. října osadníci převlečení za izraelské vojáky podnikli nájezd na vesnici Susia ležící v kopcích na jih od Hebronu. Vcházeli do domů, napadali ženy a děti a dávali jim ultimátum: Vykliďte domy do 24 hodin, nebo se vrátíme a zabijeme vás,“ pokračuje dopis líčením incidentu, který donutil odejít obyvatele hned devíti palestinských komunit.

„U vyháněných Palestinců se mluví o malých pasteveckých komunitách, za posledních pár měsíců ale jde o plochu dvakrát větší než Tel Aviv,“ vysvětluje poslanec.

Na zahraniční ambasády se Cassif obrátil až poté, kdy stejný dopis opakovaně posílal ministru obrany Joavu Gallantovi. Odpovědi se ale nedočkal. O současné vládě Benjamina Netanjahua, která je označována za nejpravicovější v historii, nemá iluze: „Sedí v ní lidé, jako je ministr pro veřejnou bezpečnost (Itamar) Ben Gvir, obdivovatel masového vraha Barucha Goldsteina, a člověk, který se podílel na podněcování k násilí, jež vedlo k vraždě premiéra Jicchaka Rabina. Ben Gvir byl také několikrát odsouzený za podporu terorismu,“ připomíná.

Ministr financí Becalel Smotrič byl pak při stahování z Gazy v roce 2005 zadržen při cestě k teroristickému útoku. Kvůli účasti těchto extremistů se ještě Netanjahu nedočkal pozvání do Bílého domu. „Přítomnost těchto lidí ve vládě znamená zelenou pro nejhorší osadnické pogromy na okupovaných územích,“ míní židovský opozičník Cassif.

Extremista pověřený správou Západního břehu

Další zhoršení může přinést krok z tohoto týdne: Ve středu vyšlo najevo, že podvýbor pro Západní břeh povede člen strany Náboženský sionismus Zvi Sukkot. Poslanec, který se v mládí stal členem extremistického hnutí Hilltop Youth (Mladí z vrcholů kopců), které je známé násilnými útoky proti Palestincům.

Sukkot byl opakovaně terčem vyšetřování tajné služby Šin Bet, mimo jiné i kvůli podezření ze zapálení vozu policejního důstojníka. Tajné služby o něm psaly jako o člověku zapojeném v „tajné a násilné činnosti proti Palestincům“.

Deník Haarec informoval o tom, že generálové Benny Ganc a Gadi Eizenkot, kteří se kvůli válce v Gaze přidali ke kabinetu, žádají o okamžité zrušení Sukkotova jmenování.

„Jsou jen dva způsoby, jak vysvětlit tuto nominaci: Jeden je, že premiér úplně zešílel a neví, co dělá. Druhý je, že to dělá úmyslně a chce rozpoutat požár i na Západním břehu,“ domnívá se Cassif.

„Den před útokem Hamásu ze sedmého října byl Sukkot v palestinské vesnici Huvára a stavěl tam suku (dočasné obydlí pro židovský svátek sukot, pozn. red.), aby ponížil Palestince. Tento grázl, který se opakovaně dopouští násilí na Palestincích, byl jmenovaný do obranného výboru, kde bude mít na starost Západní břeh,“ kroutí hlavou opozičník.

Proč Palestinci podporují Hamás?

Palestinské radikální hnutí Hamás, které Izrael i Západ považují za teroristické, vládne Pásmu Gazy už 17 let. Ideologie Hamásu velí zničit Izrael, v minulosti bylo ale hnutí schopno i ústupků.

„Chci jasně říci: Za masakr na jihu Izraele jasně nese vinu Hamás. Odpovědnost za to, že se něco takového stalo, ale jde za současnou izraelskou vládou. Pro Hamás neexistuje žádná omluva, byl to zločinecký, brutální a sadistický masakr. Politický kontext ale také říká, že 32 izraelských praporů, které měly chránit hranici, bylo převeleno vládou na Západní břeh, aby chránilo osadníky během jejich pogromů,“ vysvětluje Cassif.

„Netanjahu ostatně sám řekl, že dává přednost Hamásu před palestinskou samosprávou, protože Izrael tak může zabránit založení palestinského státu. Podporoval převádění katarských peněz Hamásu a trvale oslaboval samosprávu,“ dodává socialismus vyznávající poslanec na adresu nejdéle sloužícího izraelského premiéra.

Řešení současné krize vidí v ukončení okupace, které podle něj povede k oslabení teroristického hnutí Hamás a nástupu umírněných Palestinců. To ale současná vláda zjevně nemá v úmyslu.

Reklama

Doporučované