Hlavní obsah

Netanjahu na nahrávce řekl, že nevěří Kataru

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dále mluvil o tom, že by Katar mohl udělat více pro dohodu o propuštění rukojmích, a dodal, že Katar financuje Hamás. Zástupci Kataru na jeho slova reagovali „zděšením“.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na nahrávce zveřejněné televizí Channel 12 uvedl, že nevěří Kataru, který je prostředníkem při vyjednávání mezi jeho zemí a palestinským radikálním hnutím Hamás. Katar na to podle serveru The Times of Israel reagoval prohlášením, že je slovy Netanjahua „zděšen“.

Katar je od začátku války mezi Izraelem a Hamásem, který EU a USA považují za teroristickou organizaci, prostředníkem a pomohl například dojednat listopadové propuštění části izraelských rukojmích výměnou za týdenní příměří. Zároveň ale v této blízkovýchodní zemi dlouhodobě žijí vysoce postavení představitelé Hamásu.

Netanjahu na nahrávce mluví k rodinám unesených a na adresu Kataru pronese mimo jiné tato slova: „Neslyšíte mě děkovat Kataru… V podstatě se neliší od OSN nebo Červeného kříže a v jistém smyslu je ještě problematičtější – nedělám si o něm iluze.“ Izraelský premiér také poznamená, že Katar financuje Hamás, že by mohl dělat více pro dohodu o propuštění rukojmích a že této zemi nevěří.

Katarské ministerstvo zahraničí vyjádření Netanjahua označilo za nezodpovědná. Pokud je skutečně vyřkl, ničí podle Kataru snahy zachránit životy a brání zprostředkování dohody, zřejmě aby si zachránil kariéru.

Reklama

Doporučované