Hlavní obsah

Newyorská policie zadržela bývalého vysokého úředníka kvůli rasistickým urážkám

Foto: Profimedia.cz

Halal vozík s jídlem, jehož zaměstnanec několikrát čelil rasistickým výpadům Stuarta Seldowitze.

Reklama

Podle newyorské policie byl 64letý Stuart Seldowitz ve čtvrtek zatčen na základě předběžného obvinění z trestných činů zločinu z nenávisti, obtěžování druhého stupně a pronásledování vyvolávajícího strach.

Článek

Policie v americkém New Yorku ve čtvrtek podle CNN zadržela Stuarta Seldowitze, bývalého vysoce postaveného člena Národní bezpečnostní rady Spojených států z éry Baracka Obamy. V sérii videí, která se hojně sdílejí na sociálních sítích, opakovaně používal nenávistné a islamofobní výrazy vůči zaměstnanci newyorského stánku s občerstvením.

Na inkriminovaných videích se Seldowitz, který také v letech 1999 až 2003 pracoval na Úřadu pro záležitosti Izraele a Palestiny pod Ministerstvem zahraničí USA, muži vysmívá ohledně jeho občanství, obviňuje ho z podpory Hamásu a agresivně se dotazuje na probíhající konflikt mezi Hamásem a Izraelem.

Podle vyjádření zaměstnance stánku ho navíc Seldowitz obtěžoval dlouhou dobu, od 8. listopadu k tomu podle něj došlo hned několikrát.

„Podporujete zabíjení malých dětí,“ říká Seldowitz prodavači na jednom z mnoha videí, která se na internetu šířila. „Kdybychom zabili 4000 palestinských dětí, víte co? Bylo to málo!“ dodává.

Čtyřiašedesátiletý Seldowitz pro web The Daily Beast uvedl, že ačkoli s prodavačem jídla zahájil rozhovor o aktuálních záležitostech, videozáznamy ukazují pouze jednu stranu příběhu. Deníku řekl, že prodavač interakci vyvolal tím, že údajně vyjádřil podporu Hamásu.

Mohamed Attia z organizace Street Vendor Project, která zastupuje pouliční prodejce po celém New Yorku, to popřel a uvedl, že prodejce dle svých slov konflikt se Seldowitzem nevyvolal. Attia vysvětlil, že prodavač egyptského původu neumí dobře anglicky, a proto se se svými zákazníky do mnoha rozhovorů nepouští, natož pak do složitých konverzací o válce.

Reklama

Doporučované