Hlavní obsah

Newyorský proces s Trumpem začne 25. března, oznámil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump na čtvrtečním soudním slyšení.

Reklama

Soud tak připravil půdu pro první trestní soud s bývalou hlavou státu v dějinách USA, informují americká média.

Článek

Výběr poroty v procesu ohledně platby pornoherečce ze strany amerického exprezidenta Donalda Trumpa před volbami v roce 2016 začne 25. března, oznámil ve čtvrtek podle agentury Reuters newyorský soudce.

Začátek hlavního líčení v uvedeném termínu soudce Juan Merchan naplánoval už loni na jaře poté, co se Trump stal prvním obžalovaným exprezidentem v americké historii. Následovaly však ještě další tři obžaloby, přičemž u jedné z nich soudkyně rovněž plánovala proces na březen, což by narušilo harmonogram toho newyorského.

Soud ve Washingtonu ohledně Trumpovy snahy zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb se však nyní odkládá kvůli průtahům v přípravné fázi a zdá se, že jako první se tak před porotu dostane kauza platby za mlčení údajné exprezidentovy milenky.

Trumpův právník herečce známé jako Stormy Daniels ve snaze zamést její tvrzení o románku pod koberec před volbami vyplatil 130 000 dolarů (přes tři miliony Kč). Podle prokuratury pak Trump zfalšoval finanční záznamy, aby transakci zakryl.

Exprezident jakékoli provinění odmítá a jeho právníci požádali Merchana, aby obžalobu odmítl. Soudce však ve čtvrtek naopak zamítl jejich žádost a potvrdil, že proces bude pokračovat podle původního plánu.

Odsouzení Trumpa by přelilo hlasy k Bidenovi, říká bývalý prokurátor

Předpokládané opakování střetu Trump vs. Biden o Bílý dům letos doprovází soudní kauzy republikánského exprezidenta. „Čelí obvinění z činů, které jsou spojené s mimořádnou mírou korupce,“ říká bývalý americký federální prokurátor.

Čtvrtečního jednání se účastnil i obžalovaný, který se s největší pravděpodobností znovu stane kandidátem Republikánské strany pro listopadové prezidentské volby. V době newyorského procesu už by mohl mít vítězství v republikánských primárkách jisté a ani případné odsouzení by mu v kandidatuře nebránilo, připomíná agentura Reuters.

Trumpův právník Todd Blanche stanovení březnového termínu označil za „velkou nespravedlnost“. „Je to absolutní narušování voleb, říct: ‚Budete sedět v této soudní síni na Manhattanu,‘“ prohlásil pro agenturu AP. Na rozdíl od čtvrtečního jednání už Trump při hlavním líčení bude muset být přítomen.

O tomto aspektu před novináři mluvil i sám exprezident, přičemž uvedl, že se snaží soudy oddalovat. „Chceme průtahy, samozřejmě. Ucházím se znovu o zvolení. Jak se můžete ucházet o zvolení a sedět celý den u soudu na Manhattanu?“ řekl Trump při příchodu do soudní síně.

Podobně se Trump vyjádřil i po odchodu ze soudní síně. „Místo toho, abych byl v Jižní Karolíně a dalších státech a vedl kampaň, trčím tady,“ řekl novinářům podle AP. Ve skutečnosti se Trump opakovaně účastnil soudních jednání, kde jeho přítomnost nebyla nutná, napsala americká agentura. V pondělí se například dobrovolně zúčastnil neveřejného slyšení v případu na Floridě, kde čelí obvinění z přechovávání vládních dokumentů po odchodu z Bílého domu.

Trump všechny obžaloby, kterým čelí, vykresluje jako spiknutí vedené jeho rivalem a současným prezidentem Joem Bidenem, jakkoli pro takové tvrzení nepředkládá důkazy. V součtu čtyř kauz je terčem 91 obvinění.

Reklama

Doporučované