Hlavní obsah

Než vagnerovci otočili pochod na Moskvu, agenti vyhrožovali rodinám vůdců

Foto: Stringer/Anadolu Agency, Getty Images

Žoldnéři z Vagnerovy skupiny se připravují na odjezd z jihoruského Rostova na Donu, který v sobotu obsadili, 24. června 2023.

Reklama

Informace britských tajných služeb nabízejí jedno z řešení záhady, proč žoldnéři přibližující se k Moskvě v sobotu přerušili svůj postup a vrátili se na základny na okupované ukrajinské půdě.

Článek

Agenti ruských tajných služeb vyhrožovali, že ublíží rodinám vůdců Vagnerovy skupiny. Poté zakladatel vagnerovců Jevgenij Prigožin odvolal další postup na Moskvu a ukončil sobotní puč proti ruské vládě. S odvoláním na informace od britských tajných služeb to napsal deník The Daily Telegraph.

Podle analýzy britských zpravodajců se také ukázalo, že v řadách vagnerovců bojuje jen osm tisíc mužů, a ne 25 tisíc, jak se dosud předpokládalo. Žoldnéře by tak v boji o ruskou metropoli pravděpodobně čekala porážka.

Vagnerovci by se nyní měli začlenit do ruské armády a jejich dosavadní vůdce Prigožin se výměnou za beztrestnost přesune do sousedního Běloruska. Podle informací ruského deníku Kommersant ale ruské úřady zatím nezastavily jeho stíhání kvůli vzpouře.

Šéf vagnerovců se dosud k údajné dohodě s Kremlem nevyjádřil a není ani jasné, zda zůstane ve funkci ministr obrany Sergej Šojgu. Právě jeho vydání žádal v sobotu Prigožin jako podmínku pro to, aby zastavil postup svých jednotek na Moskvu.

Tažení na Moskvu minutu po minutě

Podrobnosti související se sobotním pochodem na Moskvu si můžete připomenout v online reportáži Seznam Zpráv.

O chystaném puči vagnerovců věděl podle deníku The Daily Telegraph několik dní předem i Washington. List The Washington Post citoval nejmenovaný zdroj s tím, že se „něco děje“. Američané byli údajně znepokojeni scénářem, kdy by došlo k opravdovému převzetí moci a Putinova vláda by ztratila kontrolu nad jadernými zbraněmi.

Ještě v neděli hlásal ruský poslanec a kremelský propagandista Andrej Guruljov, že neexistuje jiná možnost než Prigožina a další vůdce vagnerovců popravit.

Samotný Vladimir Putin se od svého sobotního televizního projevu na veřejnosti neobjevil, v neděli ale státní televize odvysílala předem natočený rozhovor, v němž vyjádřil optimismus nad dalším vývojem „speciální vojenské operace“ na Ukrajině.

Kromě ruských agentů čelí nyní Prigožin i výhrůžkám ze strany svých vlastních mužů, konkrétně těch, kteří byli propuštěni z vězení. Některým z nich se ukončení sobotního puče nelíbilo a Prigožina obvinili ze zbabělosti.

Reklama

Doporučované