Hlavní obsah

Norsko zamezuje ruským turistům vstup do země. Bojí se špionáže

Foto: Shutterstock.com

Norsko omezilo vstup do země pro ruské turisty. Ilustrační fotografie.

Norská ministryně spravedlnosti Emilie Enger Mehlová uvedla, že další omezení vstupu Rusů do země je reakcí na „nezákonnou agresivní válku Ruska proti Ukrajině“. Norsko má s Ruskem 198 kilometrů dlouhou hranici.

Článek

Norsko ve čtvrtek oznámilo, že ještě více zpřísní omezení vstupu osob z Ruska. Zákaz vstupu bude platit i pro osoby s turistickými vízy vydanými Norskem před zpřísněním předpisů v roce 2022 nebo vydanými jinou evropskou zemí. Informovala o tom agentura AP.

Jak minulý týden uvedl jeden z předních norských deníků Aftenposten, norská bezpečnostní služba PST se obává, že na jediném hraničním přechodu, který leží u města Kirkenes, do země vstupují Rusové zapojení do sběru zpravodajských informací.

Inger Hauglandová, šéfka kontrašpionáže PST, ve středu prohlásila, že „Rusko nyní vidí prospěch v provádění sabotáží v evropských zemích s cílem oslabit obranyschopnost Ukrajiny“. Žádné další podrobnosti neuvedla. Ve středu rovněž PST aktualizovala své „celkové hodnocení rizik“ a uvedla, že „se zdá“, že se zvýšila hrozba sabotáží proti norským společnostem vyrábějícím zbraně, které směřují na Ukrajinu.

Ministryně spravedlnosti Emilie Enger Mehlová potvrdila, že i přes zavedení nových omezení vstupu do země budou existovat výjimky, například pro osoby, které v Norsku navštěvují své blízké příbuzné, nebo pro Rusy, kteří v Norsku pracují nebo studují. Někteří Rusové, kteří žijí podél hranice, mají podle AP osvědčení o pobytu v pohraničí.

Ostatním Rusům, kteří plánují vstup do Norska za účelem turistiky a „jiných než nezbytných účelů“, však bude podle Mehlové vstup do země odepřen. Zákaz vstoupí v platnost příští středu.

Ačkoli Norsko není členem Evropské unie, je součástí evropské zóny bez kontrol totožnosti známé jako schengenský prostor. Umožňuje více než 400 milionům Evropanů a návštěvníků pohybovat se v této zóně bez předkládání cestovních dokladů na hranicích.

Před dvěma lety norská vláda přestala Rusům vydávat turistická víza, v září zakázala vjezd do skandinávské země osobním automobilům s ruskou registrací.

Doporučované