Hlavní obsah

Nová debata o brexitu? Britská podpora bližšího vztahu s EU roste

Foto: lonndubh, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Více než polovina Britů chce bližší vztah s EU, ukazuje průzkum. Takový společenský zlom by mohl britské opozici poskytnout půdu pro opětovné sblížení s Unií, šéf labouristické opozice se ale tématu zatím spíše straní.

Článek

Až dvakrát více Britů věří, že bližší vztahy s Evropskou unií jsou pro Británii v mnoha ohledech výhodnější než konexe s USA, píše britský server The Guardian s odkazem na nedávný průzkum veřejného mínění.

Zhruba polovina dotazovaných by sblížení s Unií podpořila. Podobné číslo respondentů také uvedlo, že vystoupení z EU byl krok špatným směrem. Více než třetina ale stále považuje brexit za správné rozhodnutí.

Průzkum think tanku British Future také ukázal, že postoj k EU je v britské společnosti čím dál více pozitivní a téma brexitu ztrácí na citlivosti - naopak nabývá pragmatický ráz rámovaný všeobecnou únavou, kterou brexit ve společnosti vzbuzuje.

Právě tento zlom podle autorů studie by mohl potenciální labouristické vládě poskytnout prostor pro britsko-evropské sbližování.

„Keir Starmer (lídr britské opozice) a Rachel Reeves (stínová kancléřka britské státní pokladny) hovořili o resetování vztahu s EU. Veřejnost jim dá prostor a povolení pro navýšení pragmatické spolupráce. Zůstává však nejasné, jak se k tomu staví Brusel,“ okomentoval autor studie Sunder Katwala.

Podle Katwaly by odvážnější kroky vedly ke znovuotevření debaty o brexitu.

Šéf opozice Starmer z Labouristické strany se tématu sbližování s Bruselem ale zatím spíše vyhýbá. Důvodem se zdá být obava ze ztráty podpory poslanců z regionu Midlands a ze severních částí země či nařčení, že chce Británii opět dostat do EU.

Reklama

Doporučované