Hlavní obsah

Nová éra KLDR? Severokorejci hromadně slibovali věrnost Kimovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Kim Čong-un možná slaví narozeniny 8. ledna. Severní Korea datum nikdy oficiálně nepotvrdila.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si zřejmě nechal od národa na své narozeniny slíbit věrnost. KLDR přitom jeho datum narození nikdy nepotvrdila. Podle některých expertů může jít o další signál o Kimově emancipaci od jeho předků.

Článek

Poprvé od nástupu vůdce Kim Čong-una k moci v roce 2011 byli Severokorejci v den jeho narozenin vyzváni ke složení přísahy věrnosti, uvedl jihokorejský výzkumný institut South and North Development Institute (SAND; Institut rozvoje jihu a severu) se sídlem v Soulu.

Přísaha věrnosti, byla podle Reuters složena pravděpodobně v den 40. narozenin diktátora, tedy 8. ledna letošního roku. Agentura ovšem upozorňuje, že informaci se jí nepodařilo nezávisle ověřit.

Severní Korea nikdy oficiálně nepotvrdila datum Kimova narození a tradičně se takové přísahy konají v den výročí narozenin jeho otce a dědečka, předchozích vládců této jaderné země. „Kim Čong-unova volba uspořádat ceremoniál přísahy věrnosti v den svých 40. narozenin, kdy začíná 13. rok své vlády, signalizuje posun k politické asertivitě a odchyluje se od přístupu jeho předchůdců,“ uvedl SAND ve své analýze.

Prezident institutu Choi Kyong-hui řekl agentuře Reuters, že Severní Korea by mohla přistoupit k označení Kimových narozenin za oficiální výročí již v příštím roce. To, že současný vůdce bude upozorňovat na své narozeniny a emancipovat se od předků, jenom posiluje jeho kult osobnosti, který se tak dostává na novou úroveň.

Kim Čong-un hitem mladých na TikToku:

Na nový stupeň kultu osobnosti Kim Čong-una upozorňují analytici i v souvislosti s novou písní o severokorejském diktátorovi z pera jeho propagandistů. Skladba obsahuje výrazy, jež byly dříve vyhrazeny pouze jeho dědovi. Melodie je velmi chytlavá, aby se text vryl do mysli Severokorejců – tak chytlavá, že se stala oblíbenou i na sociálních sítích.

„Dobrosrdečný jako vaše matka, benevolentní jako váš otec.“

Doporučované