Hlavní obsah

Rusko si zajišťuje novou generaci bojovníků

Foto: Profimedia.cz

Vojáci ruské armády během přehlídky k oslavám Dne vítězství v Petrohradě (ilustrační obrázek).

Reklama

Ruští vojáci mají starost o budoucnost svých genů. Žádali ujištění, že jejich ženy budou mít přístup k jejich spermatu, pokud by se z bojů na Ukrajině nevrátili. Ruské úřady teď slíbily pokrýt výdaje na zmrazení i skladování.

Článek

Rusové, které povolali do bojů na Ukrajině, si budou moci nechat bezplatně zmrazit sperma a uložit ho v tamních kryobankách. Náklady pokryje ruské ministerstvo zdravotnictví, píší ruská státní média s odkazem na právníka, který zastupuje manželské páry, jejichž mužská polovička byla mobilizovaná.

„Rodiny osob povolaných do vojenské služby v rámci částečné mobilizace získají bezplatný přístup k léčbě neplodnosti a uskladnění biomateriálu v kryobance,“ uvedl podle státní agentury TASS Igor Trunov, který stojí v čele Ruského svazu právníků a hájí několik rodin, jež se na něj obrátily o pomoc.

Jak upozorňují ruská média, poptávka po službách spermabank v zemi po zahájení mobilizace výrazně vzrostla. Lékařské středisko ve městě Ufa podle britského listu The Times uvedlo, že počet žádostí se od té doby znásobil až třicetkrát.

Podle petrohradského serveru Fontanka se muži, kteří odjíždí na Ukrajinu, ujišťují, že jejich manželky mají povolení k použití jejich zmrazeného spermatu v případě, že by se z bojiště už nevrátili.

Rusko pohledem historičky

Jen máloco předefinovalo rok 2022 tak zásadně jako vztah Evropy k Rusku. Agrese této země vůči Ukrajině vymazala zbytek důvěry v to, že ruský prezident Vladimir Putin je ochotný ke spolupráci. Ochladla i důvěra vůči ruské veřejnosti, jíž některé evropské země vystavily stop například ve vydávání víz. Kdo všechno za kroky ruské vlády nese zodpovědnost? I o tom uvažuje v podcastu 5:59 ruská historička Ksenia Krimer.

„Ministerstvo zdravotnictví Ruské federace rozhodlo, že je možné použít peníze z federálního rozpočtu na financování bezplatného uchování a skladování pohlavních buněk (spermií) pro občany mobilizované do speciální vojenské operace, a to v letech 2022-2024,“ upřesnil Trunov.

Ruské ministerstvo zdravotnictví se k celé záležitosti dosud nevyjádřilo, upozorňuje deník The Times.

Ruský prezident Vladimir Putin v září v reakci na řadu neúspěchů na frontě odstartoval částečnou mobilizaci. Do řad ruské armády, která v únoru zahájila invazi na Ukrajinu, povolal 300 000 rezervistů. Více než 250 000 mužů zemi opustilo, aby se vyhnulo povolávacímu rozkazu.

Představitel americké armády v listopadu odhadl počet ruských vojáků zabitých nebo zraněných ve válce na Ukrajině na více než 100 000, podobné ztráty připsal i ukrajinské straně, píše stanice CNN. Přesné a hlavně ověřené údaje o padlých a zraněných ale chybí.

Reklama

Související témata:

Doporučované