Hlavní obsah

Historička: Rusko chce agresivním militarismem zamaskovat svůj úpadek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Článek

Jen máloco předefinovalo rok 2022 tak zásadně jako vztah Evropy k Rusku. Agrese této země vůči Ukrajině vymazala zbytek důvěry v to, že ruský prezident Vladimir Putin je ochotný ke spolupráci. Ochladla i důvěra vůči ruské veřejnosti, jíž některé evropské země vystavily stop například ve vydávání víz. Kdo všechno za kroky ruské vlády nese zodpovědnost? I o tom uvažuje v dnešní epizodě ruská historička Ksenia Krimer.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Do jaké míry Rusové nesou zodpovědnost za svou vládu?
  • Proč je z pasivity nevytrhnou ani počty mrtvých na ruské straně?
  • A je ještě možné, aby se vzchopili a odčinili zločiny, které ruská armáda na Ukrajině páchá?

Ukrajina a s ní i celá Evropa se letos ocitly uprostřed hluboké krize poté, co Rusko v únoru napadlo svého souseda. Mnozí dlouho nevěřili, že se prezident Vladimir Putin může k takovému kroku odhodlat. Při pohledu do minulosti ale nacházíme alespoň některá vysvětlení.

Podle ruské historičky Ksenie Krimer, která dlouhodobě pobývá v Berlíně, Rusko v širším pohledu navazuje na tradici imperialistické politiky. Své neustálé rozpínání vždy vnímalo jako formu obrany a místo, aby „investovalo do rozvoje občanské společnosti, chovalo se jako strážník“.

„V tom, čeho jsme nyní svědky, je možné uvidět předsmrtnou agonii ruského imperiálního projektu,“ říká. Dodává, že v krátkodobějším měřítku je válka vyústěním Putinova režimu a můžeme na ni také nahlížet optikou jeho osobního kolapsu.

Iluze normálnosti

Někde mezi tím ale podle Krimer svůj díl viny nesou i ruští občané, kteří se drobnými krůčky podíleli na vytváření iluze demokracie v Rusku. „Výměnou za tuhle fantazijní představu normálnosti a příslib profesionální seberealizace a kariéry a samozřejmě také za peníze spousta z nás (uvnitř systému) fungovala,“ vysvětluje.

Foto: archiv Ksenie Krimer

Ruská historička Ksenia Krimer.

Sama Krimer si prožila morální dilema, když musela na moskevské soukromé škole učit třeba děti ruských propagandistů. Složitě se prý rozhodovala, jak se k takové situaci postavit a nekřivdit samotným dětem, které za své rodiče nemohou.

„Nelze nevidět, že jsme pomáhali vytvářet tu hezkou fasádu, která zakrývala podstatu - že jde ve skutečnosti o diktaturu, o despocii,“ popisuje.

Kudy vede cesta ven?

A prostor pro disent a kritiku režimu se tak během let v Rusku stále více zmenšoval. Příčinou není jen represivní politika Kremlu, zatýkání a hrozby vězením. Podle Krimer musí mít dnes lidé, kteří se proti režimu postaví, nutně pocit, že jsou „naprostá menšina“, a od svého okolí si vyslechnou, že jsou „blázni“. Nemyslí si, že by je někdo otevřeně podpořil.

Rozhovor s bývalým ukrajinským disidentem

V podcastu 5:59 jsme v mezisvátečním období přinesli rozhovor s bývalým ukrajinským disidentem Myroslavem Marynovyčem. I ten mluvil o tom, že Rusko se stále drží minulosti, od které se nedokáže oprostit. Přesto - podobně jako Ksenia Krimer - doufá, že současný stav je možné překonat, i když to bude obtížné. Poslechněte si.

„Ruská populace touží po soudržnosti, ale nedokáže jí ve svém běžném životě dosáhnout,“ říká historička. Rusové jsou totiž atomizovaní, žijí ve svých bublinách a nikomu nedůvěřují.

Aby dosáhli pospolitosti a zároveň alespoň částečně odčinili to, co se děje na Ukrajině, musí se podle Krimer stát dva zásadní kroky. Rusko musí přestat existovat v současné imperialistické podobě a lidé v něm musí dojít k sebereflexi. A to včetně ruské inteligence. „Putinismus si uvnitř sebe nese každý z nás, všichni jsme tou kulturou nějak poznamenaní,“ říká.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké paralely Rusové vnímají mezi druhou světovou válkou - kterou nazývají stále Velká vlastenecká válka, a současným konfliktem na Ukrajině, nebo jestli je možné srovnávat Putinovy autoritářské postupy s metodami sovětské totalitní moci. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované