Hlavní obsah

Nová kniha poodhaluje zákulisní kontakty na ose Washington-Kyjev

Foto: x.com/POTUS

Administrativa Joea Bidena varovala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před ruskou invazí i pokusy o atentát. Snímek z prosincového setkání obou politiků.

Reklama

Zákulisní dění mezi Washingtonem a Kyjevem před začátkem války odkrývá v nově vydané knize oceňovaný autor Chris Whipple. Publikace „Boj jeho života: Uvnitř Bílého domu Joea Bidena“ vychází po celém světě v úterý.

Článek

Respektovanému autorovi a oceňovanému dokumentaristovi Chrisu Whippleovi se podařilo v nově publikované knize popsat, co se dělo na lince Washington–Kyjev krátce před tím, než začala ruská invaze na Ukrajinu.

Zprávu o tom, že mají Rusové v plánu invazi do země a vraždu prezidenta Volodymyra Zelenského, oznámil ukrajinskému lídrovi měsíc před začátkem akce ředitel CIA Bill Burns. V lednu loňského roku se vydal na tajnou misi do Kyjeva, kde chtěl Zelenskému fakta předložit, cituje z knihy server Business Insider.

Tehdy nicméně Zelenskyj myšlenku, že by Rusové provedli nevyprovokovanou invazi Ukrajiny, odmítal. Možná varování již dříve považoval za „paniku“ a vyjádřil obavy, že by mohla mít negativní dopad na ukrajinskou ekonomiku.

Zdůraznil také, že je Kyjev na hrozby ze strany Ruska zvyklý. Když mu ale Burns popsal situaci podrobněji, byl Zelenskyj podle Whipplea „zaskočený a vystřízlivěl“.

„Burns ho (Zelenského) přijel seznámit s realitou a řekl mu, že si pro něj přijdou ruské speciální jednotky,“ uvádí autor. Biden pak Burnsovi zdůraznil, aby se Zelenským sdílel „přesné podrobnosti o ruském spiknutí“.

Burns tak například konkrétně seznámil Zelenského s ruským plánem napadnout letiště Hostomel severně od Kyjeva a využít ho coby základnu pro útok na metropoli. To se v úvodu války skutečně stalo.

Mohlo by vás zajímat

Ruská armáda ničí tamní energetickou infrastrukturu, civilní objekty, ale také drancuje národní kulturní instituce, kde se nachází některá z nejdůležitějších a nejopatrovanějších ukrajinských dědictví.

To, že se USA rozhodly sdílet zpravodajské informace, pravděpodobně znamenalo, že si byl Washington odhadem ruských záměrů jistý, jak popisuje dále v knize autor.

O měsíc později se varování naplnila. Rusové překročili hranici s Ukrajinou, a 24. února tak začala invaze. Od té doby přežil Zelenskyj několik pokusů o vraždu. Whipple dodává, že „zpravodajské informace byly tak podrobné, že pomohly Zelenského bezpečnostním složkám zmařit dva nezávislé ruské pokusy o atentát“.

Připravený lídr

Whipple popisuje Bidena jako vhodného muže pro vypořádání se s válečnou situací na Ukrajině. „Trénoval na to celou kariéru. Desítky let si prověřoval kremelské a ruské představitele v senátním výboru pro zahraniční vztahy. Znal Putina a rozuměl mu, myslím, lépe než Barack Obama nebo kterýkoli z jeho předchůdců,“ uvedl pro server Newsweek.

Kromě dění na Ukrajině kniha popisuje i další události z prvních dvou let vlády současného amerického prezidenta – ze začátku problematický vztah s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, nepovedený odchod amerických vojáků z Afghánistánu nebo vztahy s Donaldem Trumpem.

Reklama

Doporučované