Hlavní obsah

Nová mutace vyděsila trhy. Světové akcie prudce oslabily. Dolu jde i ropa

Foto: Profimedia.cz

Obchodování na burze (ilustrační obrázek).

Reklama

aktualizováno •

Evropské i americké akcie zaznamenaly hluboký propad. Pod zvýšený tlak se dostaly kvůli obavám z hospodářských dopadů nové mutace koronaviru, která byla zjištěna v Jihoafrické republice. Pokles zaznamenala i cena ropy.

Článek

Evropské akcie utrpěly nejprudší pokles od loňského června. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 3,67 procenta a uzavřel obchodování na 464,05 bodu. Za celý týden tak přišel asi o 4,5 procenta.

Americký Dow Jonesův index zaznamenal nejhlubší propad od loňského října. Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 2,53 procenta a obchodování uzavřel na 34.899,34 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,27 procenta na 4594,62 bodu, index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, pak ztratil 2,23 procenta na 15.491,66 bodu.

Tato nová varianta viru přichází v nejhorší možné době, protože Evropa a některé severní části Spojených států jsou v napjaté situaci kvůli již tak vysokým počtům nových případů a hospitalizací.
Peter Garnry, analytik společnosti Saxo Bank

„Tato nová varianta viru přichází v nejhorší možné době, protože Evropa a některé severní části Spojených států jsou v napjaté situaci kvůli již tak vysokým počtům nových případů a hospitalizací,“ uvedl analytik Peter Garnry ze společnosti Saxo Bank. „Akcie reagují negativně, protože se zatím neví, do jaké míry budou vůči nové variantě účinné vakcíny, čímž se zvyšuje riziko nových uzávěr,“ dodal.

Pád cen se nevyhnul i trhu s klíčovou komoditou - ropou. Její ceny dnes kvůli obavám z nové mutace koronaviru zaznamenaly nejprudší pokles od loňského dubna. Severomořská ropa Brent zlevnila o 11,6 procenta a uzavřela na 72,72 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se snížila o 13,1 procenta na 68,15 dolaru za barel.

Nová verze koronaviru s označením B.1.1.529 se rychle šíří v nejlidnatější provincii Jihoafrické republiky a podle vědců jsou dosavadní poznatky o ní znepokojivé. Nese totiž mimořádný počet mutací, a mohla by tak být agresivnější než předchozí varianty. Řada zemí už reaguje zákazem letů ze zasažené oblasti.

Hlavní index německých akcií DAX odepsal 4,15 procenta na 15.257,04 bodu. Francouzský index CAC 40 klesl o 4,75 procenta na 6739,73 bodu, index londýnské burzy FTSE 100 pak zaznamenal propad o 3,64 procenta na 7044,03 bodu.

Na pátečním poklesu na evropských i amerických burzách se velkou měrou podílely podniky z odvětví cestovního ruchu, zábavy, bank a energetiky.

Evropské akcie firem z těchto sektorů se jako celek propadly téměř o devět procent. Zažily tak nejhorší den od loňského března. Výrazně v Evropě oslabovaly také akcie producentů ropy a plynu, stejně jako akcie těžařských podniků. Ty reagovaly na propad cen ropy a kovů.

Reklama

Doporučované