Hlavní obsah

Nová varianta dostala jméno. Za 2 týdny bude jasné, zda umí lépe obejít očkování

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila dnes novou variantu koronaviru B.1.1.529 mezi znepokojivé. Na situaci už zareagovala firma BioNTech. Případnou vylepšenou verzi vakcíny je schopná rozeslat do světa asi za sto dní.

Článek

Organizace to dnes oznámila po konzultacích s experty. Znepokojivé varianty jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Patří mezi ně i nyní převládající varianta delta. Nejnovější variantě přiřadila WHO řecké písmeno omikron, v médiích se dříve objevovalo označení písmenem ný.

Pracovní skupina (WHO) prohlášení vydala po projednání poznatků o nové variantě koronaviru, která se rychle šíří v Jihoafrické republice. WHO uvedla, že počty výskytů varianty omikron zjevně rostou téměř ve všech provinciích JAR.

Varianta omikron vykazuje velký počet mutací, z nichž některé jsou podle WHO znepokojivé. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené nebezpečí reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Podle WHO byla tato varianta objevena v Jižní Africe s pomocí genetické analýzy z 9. listopadu. Dohromady však byla dosud geneticky prokázána v méně než 100 případech.

WHO také uvedla, že varianta vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle organizace ale bude trvat ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají.

Vylepšená vakcína do sto dní, slibuje BioNTech

Společnost BioNTech už stihla oznámit, že jí bude trvat zhruba dva týdny, než zjistí, zda je současná vakcína účinná proti nynější variantě omikron. Firma uvedla, že je schopná vytvořit a rozeslat do světa případnou vylepšenou verzi očkovací látky asi za sto dní. K tomu by došlo, pokud by se ukázalo, že současné vakcíny nejsou proti mutaci účinné.

Vědci podrobí variantu omikron laboratorním testům a následně se rozhodne, zda má smysl nadále využívat současnou vakcínu, píše deník The Guardian.

„Společnosti BioNTech a Pfizer přijaly opatření už před několika měsíci. Jejich cílem je schopnost vyvinout novou variantu vakcíny do šesti týdnů a do 100 dní v případě, že virus zmutuje natolik, že současné očkovací látky nebudou fungovat,“ uvedla společnost v oficiálním prohlášením.

Podobně jsou na tom dle svých vyjádření i společnosti Johnson & Johnson a AstraZeneca. Druhá zmíněná firma údajně už sbírá reálná data v afrických státech Botswana a Svazijsko, aby zjistila, zda je vakcína Oxford/AstraZeneca proti variantě omikron účinná. Firma Janssen, která vyrábí jednodávkovou vakcínu, rovněž provádí testy a zvažuje potenciální vylepšení své očkovací látky.

Reklama

Doporučované