Hlavní obsah

Nová zpráva vysvětluje zázračné přežití čtyř dětí při pádu letadla

Foto: Profimedia.cz

Po dětech, které zázračně přežily pád letadla, probíhá v Kolumbii pátrání již několik týdnů.

Reklama

Kolumbie dále pátrá po čtyřech dětech, které zřejmě přežily pád letadla v pralese na jihu země. Nová zpráva ukázala, že za zřícením letadla stála porucha motoru. Naznačila také, že dětem zachránilo život usazení v zadní části.

Článek

V hustém pralese na jihu Kolumbie už několik týdnů probíhá pátrání po čtyřech dětech, které zřejmě přežily pád malého letadla, v němž cestovaly se třemi dospělými. Ti ale po zřícení Cessny 206 zemřeli.

Nová zpráva zveřejněná stanicí CNN vysvětluje, jak děti, z nichž nejstaršímu bylo 13 let a nejmladšímu pouhých 11 měsíců, incident přežily.

Děti zřejmě přežily díky usazení v zadní části letadla

Let provázely od začátku komplikace. Pilot Hernando Murcia Morlaes krátce po vzletu vysílačkou oznámil, že bude muset nouzově přistát kvůli špatnému stavu motoru. Morlaes později uvedl, že motor znovu nabral výkon, a pokračoval v cestě - jen aby se o necelou hodinu později znovu dostal do potíží.

„Mayday, Mayday, Mayday, opět mi selhal motor… Jdu hledat řeku… Vidím řeku vpravo…“ zněla jeho poslední zachycená slova. Řízení letového provozu později sledovalo, že se letadlo stáčí doprava, uvádí zpráva. Pak se ztratilo z radarů.

Trosky letadla se navzdory rozsáhlému pátrání našly až po více než dvou týdnech. Jejich ohledávání ukázalo, že se letoun zřejmě zachytil o stromy. „Podrobná prohlídka trosek ukázala, že při pádu došlo k prvnímu nárazu o stromy. Tento úder způsobil oddělení motoru s jeho krytem a vrtule od konstrukce letadla,“ uvádí se ve zprávě.

„V důsledku silného zpomalení a ztráty kontroly při prvním nárazu letadlo vertikálně spadlo a narazilo do země.“

Ačkoliv zpráva uvádí, že prohledávání trosek stále pokračuje, naznačuje, že dospělí, kteří seděli v přední části kabiny letadla, utrpěli při nehodě smrtelná zranění. Jedno z dětí mohlo být podle zprávy v náruči matky, zatímco sedačky dalších dvou, které byly v zadní části letadla, zůstaly i po pádu ve stejné poloze.

Tři dospělí byli na místě nalezeni mrtví, všechny čtyři děti ale zmizely. Nedaleko vraku pak záchranáři objevily lahev kojence, zbytky ovoce a později i provizorní přístřešek, který si děti zřejmě postavily, aby se chránily před deštěm. Předpokládá se tak, že se děti samy evakuovaly a vydaly se na cestu džunglí.

Podle zprávy bylo do pročesávání oblasti dosud nasazeno celkem 119 vojáků kolumbijských speciálních sil a 73 domorodých průzkumníků. Úřady již dříve přišly s informací, že děti nalezly, posléze ale tvrzení popřely. Nedávný objev dětské stopy v džungli znovu vzbudil naděje na jejich přežití.

Skupina dětí pochází z komunity Huitoto, žijící v džungli, takže je pravděpodobné, že starší z dětí umí v pralese sehnat jídlo i vodu, popsala stanice BBC. Příbuzní již dříve uvedli, že děti džungli dobře znaly - ale obávali se, zda pochopí, že okolní svět na ně nezanevřel.

„Možná se skrývají. Možná si neuvědomují, že je hledají, jsou to přece děti,“ řekl Fidencio Valencia, dědeček dětí, v rozhovoru pro kolumbijskou televizi Caracol na začátku tohoto měsíce.

Reklama

Doporučované