Hlavní obsah

Zřejmě přežily pád letadla a 17 dní v džungli. Kolumbie hledá čtyři malé děti

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze záchranné akce. Kromě nůžek se v džungli našla například i kojenecká lahev, zbytky ovoce a gumička do vlasů.

Reklama

Záchrannou akci čtyř dětí v amazonském pralese doprovází chaotické informace. Podle prezidenta země se už našly živé, ministerstvo obrany to však nepotvrdilo. Podle stop se zdá, že přinejmenším některé z nich přežily.

Článek

Kolumbie se zatajeným dechem sleduje rozsáhlou akci v hustém pralese na jihu země. Hledají se čtyři děti, které zřejmě přežily zřícení malého letadla, jímž cestovaly spolu s dalšími třemi dospělými osobami. Dospělí – včetně pilota a matky dětí – pád Cessny 206 nepřežili. Alespoň někdo ze skupiny, ve které by měl být jedenáctiměsíční kojenec a děti ve věku čtyř, devíti a třinácti let, však zřejmě může být naživu.

Informace od kolumbijských úřadů jsou rozporuplné.

Tamní prezident Gustavo Petro už ve středu oznámil, že čtveřice dětí byla nalezena živá. „Po náročném pátrání armády jsme našli čtveřici dětí, která se ztratila po havárii v Guaviare. Jsou naživu. Je to radostná zpráva pro celý národ,“ napsal na twitteru, aniž by konkretizoval, v jakém zdravotním stavu děti jsou.

Ministerstvo obrany však posléze prohlásilo, že o nalezení dětí nemá žádné informace. Objevily se i nepotvrzené zprávy, že děti našel na odlehlém místě jiný civilista a záchranáři se k nim ještě nedostali.

Šance, že alespoň některé z dětí je naživu a vojáci jsou jim v patách, nicméně živí starší informace poskytnuté o průběhu pátrání.

Do akce se zapojilo přes 100 vojáků se psy, hasiči i vrtulníky. Komplikoval ji silný déšť a hustá vegetace včetně až 40 metrů vysokých stromů. Nalezení vraku letadla podle BBC úřady oznámily po 14 dnech ode dne, kdy letadlo vyslalo nouzový signál a ztratilo se. Velmi krátce nato se opodál nalezla lahev kojence, zbytky ovoce a později i provizorní přístřešek, který si děti zřejmě postavily, aby se chránily před deštěm.

Skupina dětí pochází z komunity Huitoto, žijící v džungli, takže je pravděpodobné, že starší z dětí umí v pralese sehnat jídlo i vodu. Vrtulníky kolumbijského letectva při pátrání pouští z reproduktorů výzvu, kterou namluvila babička dětí, aby zůstaly na místě a nechodily dál od vraku.

Příčina pádu letadla zatím není známa.

Reklama

Doporučované