Hlavní obsah

Obrazem: Rozsáhlé záplavy v Číně. Hrozí stoletá voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z postižených oblastí.Video: AP

 

Reklama

Meteorologové očekávají, že vydatné deště budou pokračovat nejméně do úterý.

Článek

Čínu opět sužují silné záplavy, přívalové deště a hrozba sesuvů půdy. Nejhorší situace je na jihu země. Například v provincii Kuang-tung musely domovy opustit tisíce lidí.

Státní média podle AFP uvedla, že v oblasti hrozí stoleté povodně. Pohřešuje se nejméně 11 lidí, píše server BBC.

„Když jsem včera jela domů, na dálnici hodinu a půl pršelo jako z vodopádu. Na silnici jsem vůbec neviděla,“ popsala jedna s uživatelek čínské sociální sítě Weibo.

Několik velkých řek a umělých vodních toků se vylilo z břehů a způsobilo rozsáhlé záplavy, nejhorší situace je na řece Bei, uvádí server South China Morning Post. Do postižených oblastí zamířili hasiči, kteří často musejí zachraňovat lidi z jejich domovů a přepravovat je po vodě do bezpečí.

Velká část provincie Kuang-tung je součástí nízko položené delty Perlové řeky, která je náchylná k záplavám. Delta je hlavní výrobní oblastí v Číně a jedním z nejhustěji osídlených regionů v zemi – jen v samotné provincii Kuang-tung žije kolem 127 milionů lidí.

+5

V celé provincii bylo o víkendu bez elektrického proudu více než milion domácností. Podle úřadů se podařilo 80 % dodávek obnovit. Kvůli nepřízni počasí bylo uzavřeno mezinárodní letiště Paj-jün v hlavním městě provincie. Nejméně ve třech městech zavřely školy a úřady.

Přírodní živel poškodil desítky domů, z nichž se některé zřítily.

Meteorologové očekávají, že vydatné deště budou v oblasti Kuang-si a v jihovýchodních provinciích Kuang-tung, Fu-ťien a Če-ťiang pokračovat nejméně do úterý.

Bouřky a místy silné přeháňky byly na pondělí hlášeny také pro Hongkong, píše deník The New York Times.

Reklama

Doporučované