Hlavní obsah

Obyvatelé ruského města protestují proti továrně na válečné drony

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a někdejší prezident Dmitrij Medveděv při návštěvě závodu skupiny Kalašnikov ve městě Iževsk, 24. ledna 2023.

Reklama

Východně položený Iževsk, domov koncernu Kalašnikov, by se měl stát sídlem jednoho z ruských závodů na výrobu dronů. Tamní obyvatelé se proti plánu vymezili. Nevadí jim ovšem produkce zbraní, ale hrozící snížení kvality života.

Článek

Ruský Iževsk, ležící téměř tisíc kilometrů východně od Moskvy, je známý jako domov zbrojařského koncernu Kalašnikov. V úterý pak město navštívil bývalý prezident Dmitrij Medveděv, který zde uspořádal zasedání komise pověřené urychlením vojenské výroby.

Kvůli nátlaku západních sankcí na ruskou ekonomiku a situaci na bojišti jede zbrojní průmysl země na plné obrátky. Výroba raket, granátů i bezpilotních letounů se tak nevyhnula ani Iževsku. To vyvolalo nepříliš častý odpor vůči politice Kremlu mezi tamními občany, popsal ve své reportáži deník The Washington Post.

Společnost Aeroscan totiž kvůli zbrojení plánuje v hlavním městě Udmurtské republiky zrušit obchodní centrum. Prostory by měly v budoucnu sloužit jako závod na výrobu dronů. Místní obyvatel Oleg Žitnikov v reakci vytvořil proti tomuto plánu petici, kterou během dvou týdnů podepsalo téměř pět tisíc lidí.

V zemi, kde i za nevýznamnou kritiku války hrozí tvrdé postihy, je vymezení se proti zbrojní výrobě vzácné. Odpůrci projektu se tak snažili zdůraznit, že jim nejde o nesouhlas s posílením průmyslu. Popsali, že mají obavy o snížení kvality jejich života.

Vznik závodu na výrobu dronů by totiž ovlivnil každodenní fungování lidí žijících v okolí nákupního centra a někteří obyvatelé by museli oblast opustit. „Řekněme tomuto bláznivému nápadu: Ne! Nechme školky předškolákům, školy školákům, obchody kupujícím a obyvatelům jejich byty,“ píše se v petici.

Tiché protesty v Moskvě

Po ruském útoku na obytnou budovu v Dnipru se napříč celou zemí vzedmula vlna tichých protestů. Odstartovala v Moskvě: Rusové tam jako symbol vyjádření solidarity pokládají květiny k památníku ukrajinské básnířky.

Plán na výrobu dronů označuje za „chamtivost a sabotáž“ místního magnáta s vazbami na ministerstvo obrany. „Nedovolte miliardáři, aby si s naším milovaným městem a s našimi rodinami dělal, co chce! Vždyť tím vytváří precedens k umístění nebezpečné výroby uvnitř hustě obydlené oblasti,“ vyzývá petice zveřejněná na webu Change.org.

Místní úřady nicméně podpořily právo společnosti Aeroscan vystěhovat nájemníky a postavit si v areálu, co se jí zlíbí.

První místopředseda regionální vlády Konstantin Suncov prohlásil, že nikdo nemůže majiteli obchodního centra bránit, aby si zvolil vlastní „směr rozvoje“, i když to vyvolá nespokojenost. „Neklademe žádné překážky v podnikání. Proto se orgány republiky do situace nevměšují,“ vysvětlil.

Stížnosti zákonodárci a iževské úřady ignorují

Taťána Grigorjevová, která bydlí v sousedství obchodního centra, na úterní tiskové konferenci místním médiím řekla, že je proti závodu kvůli hluku a dopravě. Pokud se opravdu v oblasti postaví, bude se muset přestěhovat.

„Moje nejmladší dítě půjde příští rok do první třídy a já už přemýšlím o tom, že ho i staršího syna přestěhuji do jiné školy. Protože se bojím,“ řekla.

Jiní si stěžovali na emise ze závodu a riziko pro místní obyvatele. „Je ostudné, že nás vedení Udmurtské republiky neposlouchá,“ poznamenala na tiskové konferenci další obyvatelka s odkazem na místní republiku. „Ale my budeme bojovat dál. Půjdeme k soudu a budeme hájit svá zákonná práva. Nikdo nás nemůže zastavit.“

Marina Demeškina, která provozuje kavárnu v aquaparku, si na tiskové konferenci stěžovala, že místní zákonodárci a iževské úřady ignorují jejich stížnosti. „Píšeme stížnosti - nikdo na ně nereaguje,“ řekla.

„Nejsme proti výrobě produktů potřebných pro naši armádu. Všichni potřebujeme vyhrát. Pokud takové výrobky, drony, budou pro zemi přínosem, pak jsme samozřejmě všichni pro. Ale proč umisťovat továrnu uprostřed obytné čtvrti?“ dodala v komentáři zveřejněném tamními médii.

Podle petice za plánem přestavby stojí tamní magnát Alexandr Zacharov, jeho zapojení se ale dosud nepotvrdilo.

Ruské drony

Rusku chybí téměř všechno. Nejen domácí výroba nutných komponentů, ale také lidé, kteří by je vyráběli. Ostatně v Moskvě tohle přímo v diskusi o dronech také údajně zaznělo: Nedostatek technicky vzdělaných odborníků je „přímým ohrožením národní bezpečnosti“.

Loni v srpnu nicméně Zacharov prohlásil, že obchodní centra se západními značkami by se měla přeměnit na továrny na výrobu dronů, informoval tehdy ruský list Vedomosti.

„Existuje způsob, jak rychle zvýšit výrobu bezpilotních vozidel. Vypracovali jsme koncepci přestavby obchodních center, v nichž se před zahájením speciální vojenské operace obchodovalo hlavně se zbožím západních značek, na továrny na výrobu tří typů bezpilotních letounů,“ nechal se tehdy slyšet.

Reklama

Doporučované