Hlavní obsah

Odvodová kancelář na východě Ruska nabízí za 100 tisíc rublů odložení mobilizace

Foto: Profimedia.cz

Záložníci odvedení během částečné mobilizace při slavnostním odjezdu v Sevastopolu na Krymu 27. září 2022.

Reklama

Rusko od vyhlášení mobilizace posílá povolávací rozkazy po celé zemi. Zatímco lidé na internetu hledají, jak se vojenské službě vyhnout, odvodová kancelář na východě odložení mobilizace nabízí. Stačí zaplatit 100 tisíc rublů.

Článek

Od vyhlášení částečné mobilizace dostávají muži po celém Rusku povolávací rozkazy. Odvody probíhají i v odlehlých částech, jako například v Chabarovském kraji na ruském dálném východě.

V odvodové kanceláři zde ovšem činí mobilizační úředníci mužům nabídku. Když zaplatí 100 tisíc rublů (asi 40 tisíc korun), mohou odložit svůj odchod na frontu, informoval ukrajinský generální štáb.

Ačkoliv je kraj spojený s Moskvou transsibiřskou magistrálou, leží o několik tisíců kilometrů dále na východ a ekonomická situace je zde podstatně jiná než v hlavním městě. Pro většinu místních obyvatel jde tak podle ukrajinského serveru Hromadske o prakticky nedostupnou částku.

Podplácení a snaha obejít povolání na frontu se dalo podle analytiků očekávat již při vyhlášení mobilizace. Podmínky se ale liší napříč regiony. „Ve velkých městech, jako je Moskva a Petrohrad, mohou odvedenci podplatit náborového důstojníka a tvrdit, že jsou studenti (skupina osvobozená od mobilizace),“ řekl pro stanici France 24 Jeff Hawn, odborník na ruskou vojenskou problematiku a konzultant amerického geopolitického výzkumného centra New Lines Institute.

Pro lidi z větších center je stejně jednodušší využít své konexe, aby opustili zemi. Lidé z odlehlejších částí si ovšem zaplacení úplatku nemohou dovolit a nejlepší řešení pro ně pak podle Hawna představuje útěk nebo ukrytí.

Putinova mobilizace cílí na menšiny a odpůrce

Ruská mobilizace se zaměřuje na národnostní menšiny ve snaze zničit komunity, které povětšinou válku kritizují. Masivní odvody probíhají také v odlehlých regionech země, kam není upřena přílišná pozornost.

Objevují se zprávy, že Rusko ve velkém mobilizuje v oblastech ležících v chudších regionech obývaných skupinami etnických menšin, nejvíce pak v oblastech jako je Burjatsko nebo republiky Severního Kavkazu.

„Pokud jde o Burjatsko, nejde o částečnou, ale o totální mobilizaci,“ řekla agentuře Reuters šéfka nadace Svobodné Burjatsko Alexandra Garmazhapová.

Po vyhlášení mobilizace se v těchto oblastech proti odvodům vyhradili. Nedaleko gruzínských hranic v ruském kavkazském Dagestánu protestující zablokovali dopravu a do ulic zde vyšly stovky lidí. Protesty se odehrály i v Jakutsku na severovýchodě Sibiře, kde se lidé shromáždili, aby předvedli tradiční tance - a přitom křičeli „ne válce!“ a „ne genocidě!“.

Obyvatelé těchto oblastí již dříve měli poměrně silné zastoupení v ruské armádě. Muži do ní nastupují kvůli vyššímu platu, než který by v odlehlých částech dostali. Z Dagestánu podle zjištění ruskojazyčné BBC pocházelo nejvíce vojáků, kteří v řadách ruské armády padli na Ukrajině.

Částečná mobilizace se má podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua dotknout 300 tisíc mužů. Některá nezávislá ruská média ovšem uvádí, že se Moskva snaží naverbovat přes milion lidí, a to včetně chronicky nemocných nebo starších mužů.

Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek vyzval k nápravě chyb s tím, že je nutné zaměřit se na případy, kdy úřady nesprávně povolaly do zbraně například chronicky nemocné nebo muže, kteří přesáhli branný věk.

Ruská Státní duma bude projednávat návrh zákona, který by mobilizaci odpustil asi desetitisícům mužů, informovala agentura RIA Novosti. Vyhnout službě by se mohli například i muži, kteří mají tři a více dětí. Mohl by rovněž zamezit odvodu více mužů v jedné rodině.

Ukrajinský generální štáb rovněž upozornil, že se po páteční ohlášené anexi okupační velení snaží zavést mobilizaci i na okupovaných územích Ukrajiny. Zejména v Chersonu se pak podle prohlášení zvýšil počet zadržených místních mužů v branném věku.

Reklama

Doporučované