Hlavní obsah

„Je to peklo, berou každého,“ Putinova mobilizace cílí na menšiny a odpůrce

Foto: Profimedia.cz

Etnická vlajka Krymských Tatarů společně s ukrajinskou na pochodu jednoty ve Lvově.

Reklama

aktualizováno •

Ruská mobilizace se zaměřuje na národnostní menšiny ve snaze zničit komunity, které povětšinou válku kritizují. Masivní odvody probíhají také v odlehlých regionech země, kam není upřena přílišná pozornost.

Článek

Po vyhlášení mobilizace nastal v Rusku chaos, mnoho lidí se pokouší uprchnout ze země a původní zprávy o 300 000 rekrutech se zdají být klamné a značně podhodnocené. V rámci zacílení náboru však zmatek zřejmě nepanuje.

Z prvních dnů po vyhlášení mobilizace je patrné, že Putin cílí především na národnostní menšiny a odlehlé regiony země. Zároveň se ukazuje, jak disproporční a nerovný je samotný mobilizační proces.

Bojovníci za lidská práva na Krymu například uvedli, že mobilizační úsilí Ruska na okupovaném poloostrově se neúměrně zaměřuje na Krymské Tatary, etnickou skupinu, která se od anektování oblasti v roce 2014 do značné míry staví proti ruské nadvládě, píše The Guardian.

Prchající Rusové

Po oznámení částečné mobilizace v Rusku berou mnozí občané nohy na ramena a snaží se ze země zmizet dřív, než jim přijde povolávací rozkaz. Na to, zda by jim evropské země měly otevřít zavřené dveře, se však názory různí.

„Všude z každého města v okolí slyším, že většina mobilizovaných jsou Krymští Tataři, a také máme potvrzeno, že se (ruští verbíři) zaměřují zejména na osady s převážně krymskotatarským obyvatelstvem,“ řekl v rozhovoru jeden z členů skupiny, který na Krymu stále žije. „Bude to pro nás katastrofa, jejíž náprava bude trvat roky,“ dodal.

„Máme co do činění s vědomým úsilím zničit krymskotatarský národ,“ řekl v sobotu ukrajinský prezident Zelenskyj během svého večerního videoprojevu.

Je evidentní, že ruští vojenští verbíři zaměřují své úsilí na venkov a odlehlé oblasti, spíše než na velká města, jako je Moskva nebo Petrohrad. V odlehlejších oblastech je totiž pro nedostatek médií a protestní aktivity snadnější nábor realizovat.

V asijské populaci na Sibiři a na ruském Dálném východě je rovněž menší pravděpodobnost, že budou mít tamní obyvatelé osobní a rodinné vazby na Ukrajině, píše Washington Post.

V Moskvě však verbíři nacházejí jiný zdroj snadno dostupných rekrutů: demonstranty zadržené tento týden během protiválečných demonstrací. Reportér Artěm Kriger z projektu SOTA vision byl ve středu zadržen po ukončení reportáže z jedné z hlavních ulic města. Později na policejní stanici dostali Kriger a více než tucet dalších mužů, kteří byli rovněž zatčeni, předvolání, aby se dostavili na místní vojenské komisariáty k odvodu.

Tohle není částečná, ale totální mobilizace!

Objevují se také zprávy o nepřiměřeně vysokém počtu mobilizovaných v chudých regionech obývaných skupinami etnických menšin, jako je Burjatsko či republiky severního Kavkazu.

„Pokud jde o Burjatsko, nejde o částečnou, ale o totální mobilizaci,“ řekla v televizním rozhovoru šéfka nadace Free Buryatia Alexandra Garmazhapová. „Také mne udivuje, že lidé, kteří vědí, jak rád Vladimir Putin lže, uvěřili, že to bude jen částečná mobilizace,“ dodala.

Jeden z obyvatelů venkovské osady Sosnovo-Ozerskoye, která leží ve východní části Burjatska, nedaleko ruských hranic s Mongolskem, ve zprávě pro členku nadace napsal: „Je to tady prostě peklo, berou úplně každého.“

Ruské ministerstvo obrany v pátek rozeslalo státním médiím „upřesnění“ povolávacího dekretu, ve snaze zmírnit napětí. Tento dodatek se však zdá být pouhou formalitou, jelikož se objevuje množství zpráv o mužích, kteří výjimky splňují, avšak přesto byli předvoláni k odvodu.

Pavel Čikov, šéf lidskoprávní skupiny Agora, která pomáhá Rusům najít legální způsoby, jak se vyhnout službě v armádě, ohlásil několik případů, kdy byli předvoláni muži starší 55 let, což je údajně maximální věk pro mobilizaci.

„Ministerstvo obrany bylo poslední dva dny zaneprázdněno a snažilo se uklidnit obyvatelstvo,“ napsal Čikov na sociální síti Telegram. „Je však třeba upozornit, že tato ‚oficiální prohlášení‘ jsou pouze dílem tiskové služby a nikoli skutečnými vyhláškami, které jsou všechny pro oficiální použití a jsou tajné. Okresní vojenští komisaři nečtou Telegram, oni mají seznamy přímo od vedení a dál budou plnit autobusy, shromažďovací stanice a letadla lidmi,“ zakončil Čikov.

List Novaja Gazeta v neděli s odkazem na zdroj blízký Kremlu uvedl, že podle statistik FSB od středečního vyhlášení mobilizace uprchlo z Ruska více 260 000 mužů. Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhují uzavřít hranice.

Reklama

Doporučované