Hlavní obsah

Ohrožuje suverenitu, tvrdili Britové o obranné spolupráci EU. Teď se přidali

Foto: Profimedia.cz

Britští vojenští kadeti během výcviku, ilustrační snímek.

Reklama

K projektu vojenské mobility, který koordinují Nizozemci, se už přidaly i Spojené státy, Kanada a Norsko. Rychlé přesuny vojáků i vojenského materiálu, na němž státy spolupracují, jsou důležité zvláště pro pomoc Ukrajině.

Článek

V době, kdy byla Británie součástí Evropské unie, tamní euroskeptici před mechanismem stálé strukturované spolupráce (PESCO) varovali. Jakékoliv sbližování členských zemí v oblasti obrany považovali za útok na suverenitu a potenciální cestu k unijní armádě. Bývalý ministr obrany a velký stoupenec brexitu Gerald Howarth, který proti zapojení do PESCO vedl kampaň, navíc argumentoval možným oslabením NATO.

Časy se ale mění. I když jsou britští toryové stále u moci, válka na Ukrajině a potenciální ohrožení baltských spojenců je vedly ke změně názoru. Británie proto oficiálně požádala Unii o možnost podílet se na jednom ze společných projektů – vojenské mobilitě. Ten koordinují Nizozemci a podílí se na něm drtivá většina unijních států včetně Česka. Kromě nich ale také země mimo EU – Spojené státy, Kanada a Norsko.

Na úterním zasedání unijních ministrů zahraničí se sedmadvacítka rozhodla, že Nizozemci mohou vyhovět přání Britů a do projektu je oficiálně pozvat.

„Ruská válka proti Ukrajině ukázala, že schopnost rychle přesouvat vojáky a vojenské vybavení skrz Evropu i dál je zásadní pro naši bezpečnost. Sdílení informací a zkušeností s našimi partnery je klíčové. Poté, co se vloni připojily USA, Kanada a Norsko, je britská účast dalším důkazem důležitosti tohoto projektu,“ řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell s tím, že rychlý přesun vojáků i materiálu je zásadní zvláště vzhledem k vojenské pomoci Ukrajině.

PESCO označuje EU za jeden z pilířů společné obranné politiky. Státy, které se ho účastní, společně rozvíjejí obranné schopnosti, koordinují investice do výzbroje, zvyšují operační připravenost, interoperabilitu a odolnost svých ozbrojených sil.

Reklama

Doporučované