Hlavní obsah

Ojedinělé protesty v Rusku: požár ve volební místnosti i barva vylitá do urny

Bez komentáře: Ojedinělé protesty ve volebních místnostech. Video: telegram/sotavisionmedia

 

Reklama

Hlasování o ruském prezidentovi tentokrát trvá až do neděle. Samotný začátek poznamenaly výpadky portálů, které jsou součástí systému elektronického hlasování.

Článek

V Rusku se až do neděle konají prezidentské volby, jejichž vítěz je podle analytiků předem znám – Vladimir Putin.

Navzdory varování úřadů se podle příspěvků na sociální síti Telegram objevují případy, kdy Rusové dávají najevo svůj nesouhlas s režimem.

Například účet Sota informoval o dvou protestech v ruské metropoli Moskvě. První video ukazuje mladou dívku, která do volební urny vylila černou barvu a znehodnotila již odevzdané lístky. Okamžitě byla zadržena.

Druhé pak ukazují ženu, která ve volební místnosti rozlila hořlavou látkou a zapálila ji. Přítomným se podařilo plameny uhasit, kvůli kouři a zápachu se ale v místnosti nedalo volit. I ona byla zadržena.

Server Fontanka zveřejnil záběry dívky, která se pokusila v Petrohradu podpálit školu, v níž je volební místnost. Údajně jde o studentku z ruského Dálného východu. Pokyny k činu prý obdržela prostřednictvím ukrajinského telegramového kanálu.

Protest v Petrohradu.Video: telegram/breakingmash

Samotné hlasování trvá až do neděle. Jeho začátek poznamenaly výpadky portálů, které jsou součástí systému elektronického hlasování. Úřady to vysvětlily velkým zájmem voličů.

Spolupředseda hnutí Golos monitorujícího volby Stanislav Andrejčuk podle portálu Meduza se nechal slyšet, že pravá příčina přetížení systému elektronického hlasování spočívá v tom, že lidé od rána musí hlasovat na svých pracovištích pod dohledem svých šéfů. Za vyjádření odporu hrozí zatčení.

Reklama

Doporučované