Hlavní obsah

Orbán překvapil protiruským projevem

Foto: Profimedia.cz

Snímek maďarského premiéra Viktora Orbána na nedávném summitu V4 v Košicích.

Reklama

Suverénní Ukrajiny je zapotřebí k tomu, aby Rusko nepředstavovalo pro Evropu hrozbu, uvedl podle agentury MTI maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

Šéf maďarské vlády Viktor Orbán otočil rétoriku v otázce války na Ukrajině. Že je zapotřebí suverénní Ukrajina, pronesl v době vrcholícího sporu o vyplacení peněz z regionálních fondů Evropské unie. Dřív přitom dával podle západních pozorovatelů opakovaně najevo spíše proruské postoje.

Orbán dále na mezinárodní konferenci křesťanskodemokratických a centristických stran (CDI) v Panamě pronesl, že Evropa je jednotná ve svém snažení zastavit Rusko, které představuje hrozbu pro její bezpečnost.

Podle Orbána je pro naplnění tohoto cíle zapotřebí svrchovaná Ukrajina. Uvedl také, že v Evropě se liší pohled na to, jak tohoto cíle dosáhnout, a to zejména v otázce protiruských sankcí. Podle něj bude debata v této věci pokračovat.

Orbán, jehož podle agentury AP mnozí považují za nejbližšího spojence ruského prezidenta Vladimira Putina v EU, vystupuje proti uvalení sankcí na Moskvu, ačkoliv nakonec hlasoval pro všechny balíky postihů. Maďarsko jako jediné ze zemí ve střední a východní Evropě odmítlo dodávat Ukrajině zbraně nebo umožnit jejich převoz přes své hranice.

Orbán ale zároveň prohlásil, že invaze Moskvy na Ukrajinu je „jasnou agresí“ a jeho vláda podporuje ukrajinskou územní celistvost.

V současnosti směřuje k vyústění vleklý spor Evropské unie s Budapeští ohledně dodržování demokratických standardů v Maďarsku. Podle zpráv několika médií z tohoto týdne Evropská komise patrně členským státům doporučí, aby Maďarsku zablokovaly vyplacení části peněz z evropských regionálních fondů kvůli nedostatečným reformám v oblasti právního státu.

Maďarsko se minulý týden vyslovilo proti tomu, aby si EU společně půjčovala na finanční pomoc Ukrajině v příštím roce. Řada médií spekulovala o tom, že Budapešť blokováním tohoto a dalších návrhů zbytek EU vydírá ve snaze vymoci si vyplacení evropských fondů.

V sobotu přijela do Kyjeva na pozvání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podle agentury APA tam odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině a uvedla, že zodpovědnost za válku leží zcela jasně na ruském prezidentu Putinovi.

Reklama

Doporučované