Hlavní obsah

„Orbán je jako Putin.“ Šála s „velkým Maďarskem“ pobouřila sousedy

Foto: Repro: Instagram Viktora Orbána, Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán se šálou s obrysem Maďarska, resp. Uherska před tzv. Trianonskou dohodou, která po první světové válce zmenšila zemi do současných hranic.

Reklama

Fotografie z přátelského fotbalového zápasu, kde se maďarský premiér Viktor Orbán potkává s jedním z maďarských reprezentantů, vyvolala vlnu kritiky. Orbán měl na své šále znázorněné území „velkých Uher“.

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán je na kritiku ze zahraničí zvyklý. Míří na něj kvůli postavení menšin v Maďarsku nebo jeho postoji k válce na Ukrajině.

Teď se do něj pustili představitelé sousedních zemí, protože se v neděli objevil na přátelském fotbalovém zápase Maďarska proti Řecku se šálou v maďarských barvách, na které byla vyobrazena mapa „velkého Maďarska“. To znamená historické území Uherského království, jehož součástí byly i části dalších v současnosti nezávislých států – Rakouska, Slovenska, Rumunska, Chorvatska, Srbska a Ukrajiny.

Ke konceptu „velkého Maďarska“ se primárně odkazují revizionistické a nacionalistické proudy uvnitř Maďarska. Jejich hlavním požadavkem je návrat všech území, která byla v rámci Trianonské smlouvy Maďarsku odebrána.

Trianonská smlouva (1920) byla jednou ze série smluv s poraženými státy podepsaných na konci první světové války. Na jejím základě Maďarsko přišlo o současné Slovensko nebo třeba dnes rakouské Burgenlandsko a rumunské Sedmihradsko.

A právě státy, jichž by se případný návrat „velkého Maďarska“ týkal, teď Orbána kritizovaly a jeho šálu řeší i na diplomatické úrovni.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si předvolává maďarského velvyslance v Kyjevě, aby incident vysvětlil, píše agentura Reuters.

„Revizionistické nálady v Maďarsku nepřispívají k rozvoji ukrajinsko-maďarských vztahů a nejsou v souladu s evropskými hodnotami,“ sdělil mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer použil ještě ostřejší slova: hnus a humus. „Maďaři jsou zde na Slovensku doma a patří sem stejně jako všichni ostatní občané. Naši občané. Co ale nemá místo v našich vztazích, jsou iredenta a revizionismus. Kam takové sentimenty a plány vedou, jsme viděli v roce 1939 a vidíme dnes v přímém přenosu na Ukrajině v podobě ruské agrese,“ napsal Káčer na facebooku.

Šálu odsoudilo i Rumunsko. Podle tamní diplomacie jsou jakékoli formy revizionismu nepřijatelné a v rozporu s realitou, píše server Daily News Hungary (DNH).

Rumunský europoslanec Alin Mituta na svém twitteru prohlásil, že „jde o další nezodpovědnou akci Viktora Orbána. Jedná se o revizionistické gesto, které Orbána řadí po bok Putina, který také sní o změně hranic. Měl by být sankciován a izolován evropskými lídry“.

Naopak chorvatští představitelé podle DNH pohoršení najevo nedali. „Můžu se jenom smát. Ze sousedních zemí je Maďarsko pořád nejlepší,“ řekl tamní prezident Zoran Milanović. Premiér Andrej Plenković uvedl, že se nechce zabývat cizími šálami, ale revizi chorvatských hranic označil za nepřijatelnou.

Koncept historicky velkého státu využívají hojně nacionalistické skupiny i na Balkáně. Často se tam mluví například o „velkém Srbsku“ či „velké Albánii“. A taky tam se před lety dostal fotbal do centra dění, když se během zápasu Srbska proti Albánii nad hrací plochou objevila vlajka „velké Albánie“ zavěšená na dronu.

Reklama

Související témata:

Doporučované