Hlavní obsah

Oslava Ježíše, nebo trans osob? Republikáni kritizují Bidena za kolizi svátků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

„Mají nárok na stejná práva jako každý jiný Američan,“ uvedla Bidenova administrativa k oslavě Dne viditelnosti transsexuálů. Ten ale letos připadá na Velikonoce, což pobouřilo republikány. „Omluvte se milionům křesťanů,“ vyzvali.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od roku 2009 se poslední březnový den slaví jako Den viditelnosti transsexuálů (Transgender Day of Visibility). V roce 2021 tento svátek poprvé uznal i šéf exekutivy Spojených států amerických Joe Biden. „Vyzývám všechny Američany, aby se připojili k boji za plnou rovnoprávnost všech transgender osob,“ uvedl tehdy.

Menšinu oslavuje i letos. V sobotu připomněl patnácté výročí prvního Dne viditelnosti transsexuálů v prohlášení, aby „uctil mimořádnou odvahu a přínos transsexuálních Američanů“.

„Transgender Američané jsou součástí našeho národa,“ uvádí administrativa a dodává, „mají nárok na stejná práva a svobody jako každý jiný Američan, včetně nejzákladnější svobody být sám sebou“.

Transsexuálové jsou však v USA velkým tématem a předmětem politického boje. Letos navíc 31. březen koliduje s jedním z nejsvatějších dnů v křesťanském kalendáři, s Velikonoční nedělí. To nenechalo klidnými republikány. V sobotním plamenném prohlášení označila mluvčí Trumpovy kampaně Karoline Leavittová na svém profilu na X Bidenovy výroky za „děsivé“ a součást „dlouholetého útoku na křesťanskou víru“.

„Vyzýváme neúspěšnou kampaň Joea Bidena a Bílý dům, aby se omluvily milionům katolíků a křesťanů v celé Americe, kteří věří, že zítřek je určen pouze pro jeden svátek - vzkříšení Ježíše Krista,“ uvedla Leavittová.

Přidali se i další republikáni. Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson si rovněž vzal Bidena na mušku a označil jeho prohlášení za „pobuřující a odporné“ a také za zradu „ústředního principu“ Velikonoc. „Americký lid to bere na vědomí,“ uvedl Johnson v prohlášení na platformě X. Prezidentovi političtí oponenti navíc na sítích a v médiích upozorňovali na to, že Biden sám je praktikující katolík.

Na to zareagoval mluvčí Bílého domu Andrew Bates. Podle americké CNN opáčil, že „jako křesťan, který slaví Velikonoce s rodinou, se prezident Biden zasazuje o sbližování lidí a podporu důstojnosti a svobod každého Američana.“ Republikáni se pak podle něj snaží „rozdělit a oslabit naši zemi krutou, nenávistnou a nečestnou rétorikou“.

„Prezident Joe Biden nikdy svou víru nezneužije k politickým účelům nebo k zisku,“ uvedl rovněž Bates. Podle webu Al-Džazíra se jednalo o zjevnou narážku na Trumpovu výzvu z uplynulého týdne, aby si jeho příznivci koupili Bibli s podtitulem „Bůh žehnej USA“ v ceně 60 dolarů.

Debata o právech transsexuálů v Americe je stále vyostřenější a republikánští zákonodárci na státní i federální úrovni požadují řadu přísných zákonů, včetně omezení péče o nezletilé, která potvrzuje jejich pohlaví, a vyloučení transsexuálních žen ze soutěžení ve sportovních týmech, které odpovídají jejich pohlavní identitě.

Trump sám slíbil, že „zakáže mužům účast v ženských sportech“. Několik států již k uzákonění takového zákazu přistoupilo, a rozšířilo tak další snahy namířené proti LGBT komunitě. Problematika navíc bude zcela jistě tématem prezidentských voleb letos v listopadu.

Prezidentské volby v USA 2024

Nového prezidenta či prezidentku Spojených států si budou Američané vybírat ve volbách v roce 2024. Sledujte aktuální seznam kandidátů na prezidenta USA.

Reklama

Doporučované