Hlavní obsah

OSN: V táborech pro ženy a děti bojovníků Islámského státu mohou být i občané ČR

Foto: Mohammad Bash, Shutterstock.com

V syrských táborech je stále 30 tisíc dětí a 15 tisíc žen. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nezávislá komise OSN uvedla ve své zprávě Česko jako jednu ze zemí, jejichž občané jsou zadržování v syrských táborech pro ženy a děti podporovatelů teroristické organizace Islámský stát.

Článek

V táborech na severu Sýrie, kde jsou internovány děti a bývalé partnerky a ženy členů a podporovatelů teroristické organizace Islámský stát (IS), jsou možná i čeští občané. Uvádí to zpráva nezávislé komise OSN, která se zabývala situací v Sýrii. Podle dokumentu byli v táborech zadrženi a o jejich následné repatriaci neexistuje zmínka.

Poté, co IS ztratil v roce 2019 veškerá území, která ovládal v Iráku a Sýrii, byly v táborech internovány desítky tisíc žen a dětí, které se do Sýrie často dostaly jako doprovod zahraničních bojovníků a členů teroristické organizace. V loňském roce bylo kromě občanů Sýrie a Iráku z těchto táborů odvezeno několik stovek lidí z dalších států. Například Francie umožnila loni v lednu návrat několika desítkám žen a dětí.

Podle členky komise OSN pro Sýrii Lynn Welchmanové se v táborech stále nachází na 30 tisíc dětí a 15 tisíc žen. Dodala, že děti pod vládou IS trpěly a nyní jsou vystaveny zneužívání a porušování lidských práv v táborech. Členka komise vyzvala země, jejichž občany tyto děti jsou, aby se více snažily je z těchto míst dostat. „Žádné dítě by nemělo být trestáno za činy či přesvědčení svých rodičů,“ řekla Welchmanová.

Komise OSN, která monitoruje situaci v Sýrii, poukázala na to, že po teroristickém útoku hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října vzrostlo napětí mezi státy, jejichž armády působí na syrském území. „Od října Sýrie zažila největší eskalaci bojů za poslední čtyři roky,“ uvedl šéf komise Paulo Pinheiro.

Komise zaznamenala zvýšení intenzity bojů ze strany vládních vojsk prezidenta Bašára Asada a jeho spojenců, například Ruska či Turecka, které vede tažení proti kurdským milicím na severu Sýrie. Zvýšení intenzity střetů se podle komise promítlo do nárůstu počtu lidí, kteří se snaží uprchnout ze země. Podle OSN žije přes 90 procent lidí v Sýrii v chudobě a 16,7 milionu lidí potřebuje humanitární pomoc, což je podle zprávy nejvyšší počet od začátku krize.

Reklama

Doporučované