Hlavní obsah

Ženy z Islámského státu dělají ze svých synů „sexuální nástroje“ džihádismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Záběry z Kurdy kontrolovaného internačního tábora al-Húl, kde jsou drženy ženy a děti bojovníků teroristické organizace Islámský stát.

Reklama

V syrských internačních táborech Kurdové drží ženy a děti džihádistů. Když ale chlapci dosáhnou puberty, musí je od matek oddělit. Kurdská správa v Sýrii to zdůvodňuje tím, že tam chlapcům vymývají mozky nebo je zneužívají.

Článek

Své dospívající syny matky údajně nutí k sexu se staršími ženami, aby zajistily novou generaci džihádistů. Server Al Monitor s odkazem na kurdské představitele popsal, jak to chodí v syrských internačních centrech, ve kterých jsou drženy ženy a děti bojovníků takzvaného Islámského státu.

Odvyprávěl příběh patnáctiletého Sáliha původem z Balkánu, který žije v centru Orkeš na severovýchodě Sýrie. Kurdové tam svážejí syny zahraničních džihádistů z celého světa, protože jejich domovské země je zpátky nechtějí. Snaží se tím předejít vzniku další generace extremistů.

Do centra, kde jsou shromažďováni dospívající chlapci, se Sálih dostal před třemi měsíci. Předtím byl v táboře al-Húl, v němž žijí děti společně se svými matkami. Když ale chlapci dosáhnou pubertálního věku, od matek je oddělí.

Kurdští představitelé tvrdí, že to musí dělat z několika důvodů. Za prvé proto, aby zabránili jejich indoktrinaci extremistickými názory a za druhé, aby se nemohli stát „sexuálními nástroji“ k plození pokračující linie bojovníků Islámského státu.

Sálih se ovšem této zkušenosti nevyhnul. Podle dvou správců tábora, se kterými mluvili novináři serveru Al Monitor, byl chlapec opakovaně nucen k pohlavnímu styku se staršími ženami, které se přidaly k teroristické organizaci Islámský stát.

Kontext

Kurdské jednotky a jejich spojenci, podporovaní koalicí vedenou USA, stáli v čele bojů proti Islámskému státu v Sýrii. Nakonec se jim v roce 2019 podařilo skupinu vyhnat z její poslední bašty v zemi.

Desítky tisíc žen a dětí tehdy kurdské úřady izolovaly od dospělých bojovníků Islámského státu a umístily je do táborů al-Húl a Rodž, kde jsou drženy dodnes.

„Svému učiteli řekl, že ho ženy z IS (Islámského státu, pozn. red.) využívaly k sexu, aby je oplodnil, a jeho učitel to pak řekl nám,“ vysvětluje jeden ze správců, který vystupuje pod jménem Bawer. „Mohu vás ujistit, že není jediný,“ dodal. K jeho tvrzení se připojilo i několik dalších kurdských představitelů ze severovýchodu Sýrie.

Porodí dítě a pak ho schovají

„Jejich cílem je rozšířit populaci Islámského státu, aby se naplnilo jejich heslo ‚Dawla Baqiya‘ (‚Stát zůstane‘),“ tvrdí Nujin Deriková, syrská kurdská velitelka, která v minulosti s džihádisty několikrát bojovala a za internační centra nese zodpovědnost.

„Od našich informátorů máme informace, že se v táborech rodí nové děti a jejich matky je ukrývají,“ dodala s tím, že tak činí na základě rozkazu Islámského státu.

Více o Islámském státu

Turecká zpravodajská služba tvrdí, že zabila vůdce teroristického hnutí Islámský stát abú Husajna Kurajšího. Čtvrtý lídr teroristické skupiny byl vybrán po likvidaci svého předchůdce loni v listopadu.

Podle Derikové je nutné chlapce od matek oddělovat, protože jim v táborech „vymývají mozky“, a dokonce je trénují ve střelbě, judu i zacházení s mečem. V minulosti prý v centrech několikrát došlo na násilnosti, párkrát se dokonce stalo, že někdo někomu sťal hlavu.

Organizace spojených národů i lidskoprávní organizace praxi kurdských úřadů v Sýrii, které jsou nezávislé na režimu Bašára Asada, kritizují a tvrdí, že oddělovat děti od jejich matek je nezákonné a amorální. Někteří je dokonce obviňují z toho, že informace o indoktrinaci a sexuálnímu zneužívání mladistvých využívají účelově – aby zastřely skutečnost, že děti izolují od matek.

Reklama

Související témata:

Doporučované