Hlavní obsah

Ozbrojenci odpálili bombu v dívčí škole v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Vzdělávání dívek Tálibán dlouhodobě odmítá. Ilustrační fotografie.

V noci ze čtvrtka na pátek byla v Pákistánu odpálena bomba v dívčí škole. Jedná se už o druhý případ v tomto měsíci. Za útokem stojí pravděpodobně tamní Tálibán, který nesouhlasí s tím, že by se dívky měly vzdělávat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pákistán se dlouhodobě potýká s útoky na dívčí školy. V noci na pátek došlo k odpálení bomby v dalším školském objektu, v květnu se jednalo o již druhý incident tohoto typu, informuje agentura AP News.

K útoku, který se odehrál v oblasti jižního Vazíristánu, se zatím nikdo veřejně nepřihlásil. Předpokládá se ale, že za incidentem stojí pákistánská odnož hnutí Tálibán, které ve stejném regionu opakovaně provádí podobné akce. Během útoku nebyl nikdo zraněn, srovnána se zemí ale byla škola a poškozeny byly i okolní budovy.

Pákistánský Tálibán míří svými útoky na školní zařízení dlouhodobě. Po vzoru stejnojmenného uskupení ze sousedního Afghánistánu se mu nezamlouvá představa vzdělávání dívek a snaží se mu zabránit všemi možnými způsoby. Od roku 2014 provedl více než 100 útoků na dívčí školy.

Jednání Tálibánu důrazně odsuzuje pakistánská vládní garnitura, která ihned po útocích nařídila okamžitou obnovu školy a zároveň slibuje všem ženám rovnost ve vzdělávání. Obdobné stanovisko zastává i fond Unicef.

Pákistánské bezpečnostní síly vedou vůči tálibánským militantům vojenské operace, včetně leteckých útoků, zaměřených na jejich úkryty. Boj je ale velmi obtížný a hnutí se zatím nedaří pacifikovat.

Vedle útoků na školská zařízení se Tálibán pokusil zneškodnit známou aktivistku Malálu Júsufzajovou, která ve stejné oblasti ve svých 14 letech bojovala za práva dívek na vzdělání. Útok přežila a v roce 2014 se stala nejmladší držitelkou Nobelovy ceny míru.

Doporučované