Hlavní obsah

Zbraň, která by dala Ukrajině obří výhodu. Posune Západ „červenou linii"?

Foto: Curioso.Photography, Shutterstock.com

Dostane Ukrajina od západních zemí stíhačky F-16? Používá je například Polsko (ilustrační snímek).

Reklama

Necelý rok od války a po týdnech složitých debat a vzájemného přesvědčování se západní státy odhodlaly dodat Ukrajině na obranu před Ruskem své moderní tanky. Kyjev teď začíná mluvit i o stíhačkách.

Článek

Poté, co Němci rozhodli o vývozu tanků Leopard na Ukrajinu a povolili to i spojencům a Američané avizovali dodávku 31 tanků Abrams, budou „dalším přirozeným krokem stíhačky,“ cituje server Politico nejmenovaného diplomata severoevropské země.

V Americe navýší výrobu

Debata o dodávce stíhaček na Ukrajinu už podle serveru Politico probíhá mezi západními státy. Médium se odkazuje na své zdroje mezi diplomaty a vojenskými představiteli. Možnost poskytnout své stíhačky už zmínili politici v Nizozemsku a v minulosti také na Slovensku.

S další poptávkou po stíhačkách už podle listu The Financial Times (FT) pracuje americká zbrojovka Lockheed Martin. Ředitel společnosti Frank St. John uvedl, že zbrojovka ve své továrně v Greenville navýší výrobu stíhaček F-16, aby mohla pokrýt předpokládanou poptávku evropských států.

Právě o stíhačky F-16 Kyjev usiluje. Uvedl to poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak. „Dalším velkým milníkem bude získání stíhaček,“ řekl s tím, že pokud Kyjev „dostane moderní západní stíhačky, jeho výhoda na bojišti bude obrovská“.

Kyjev už může při žádosti o bojové letouny počítat s podporou baltských států. Tento krok je ale podle serveru ještě kontroverznější než dodávka tanků. Jde hlavně o zakořeněné obavy z možné reakce Ruska na další moderní výzbroj.

Více o tancích, které putují na Ukrajinu

Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. Ukrajina po dlouhém volání dostane hned tři typy západních tanků. Co jsou zač? A který jí nejvíc pomůže při vyhánění Rusů z okupovaných území? Přečtěte si.

Kudy vede americká „červená linie“?

S vývozem stíhaček F-16 do třetích zemí by musela udělit souhlas americká vláda. Washington ale podle Politica i FT zatím s dodávkou stíhaček nepočítá z obavy, aby je Ukrajina nepoužila k úderu na ruském území.

Politico ovšem připomíná, že americká „červená linie“ pomoci Ukrajině se už několikrát posunula s dodávkou systémů HIMARS a teď i s moderními tanky Abrams.

Mluvčí ukrajinského letectva navíc v úterý na sociálních sítích uvedl, že USA určily typ letadla, který dodají Ukrajině. „Naši piloti odjeli do USA a už jsme vyčlenili prostředky na školení,“ napsal Jurij Ihnat. Americká strana věc nekomentovala.

O tom, že se téma stíhaček pohnulo „z mrtvého bodu“, mluvil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Více o dodávkách tanků z USA a Německa:

Další nejmenovaný zdroj serveru Politico řekl, že se dá debata o stíhačkách očekávat během dvou až tří týdnů. O možném poskytnutí stíhaček F-16 ukrajinské obraně mluvil minulý týden už nizozemský ministr obrany Wopke Hoekstra. Podle něj v podpoře Ukrajiny „neexistují žádná tabu“.

Ministrova slova po několika dnech dementoval nizozemský premiér Mark Rutte, ale podle polského portálu Defence24 to neznamená, že by jednání neprobíhala.

Nizozemsko má kolem čtyřiceti stíhaček F-16 a postupně je nahrazuje pokročilejšími F-35. Letouny F-16 má ve výzbroji osm členských zemí NATO, včetně Polska, Norska nebo Rumunska.

Poletí na Ukrajinu MiGy?

Ve hře je ovšem podle FT i varianta, že by středoevropské a východoevropské státy poskytly Ukrajině vlastní starší letouny, a ty pak nahradily americkými.

S návrhem na poslání svých vysloužilých stíhaček MiG-29 už krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu přišla Varšava. Na oplátku chtěla americká letadla F-16. Američané ale na návrh nepřistoupili, protože se tehdy obávali další eskalace konfliktu.

O poskytnutí svých stíhaček MiG-29 Ukrajině už loni mluvil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a v prosinci Kyjevu letadla přislíbil. „Jsme připravení to udělat. S našimi partnery v NATO jednáme o tom jak,“ vysvětloval po jednání na Ukrajině loni v prosinci slovenský ministr zahraničí Rastislav Kačer.

Slovensko má 12 odstavených stíhaček MiG-29. Příští rok by mělo letectvo dostat 14 amerických strojů F-16 a do té doby střeží slovenský vzdušný prostor polské a české stíhačky.

Že by Ukrajině poslalo letouny Německo, už ve středu vyloučil spolkový kancléř Olaf Scholz z SPD.

Reklama

Doporučované