Hlavní obsah

Pákistánský soud poslal expremiéra týden před volbami na deset let do vězení

Foto: Shutterstock.com

Bývalý pákistánský premiér Imran Chán při vystoupení v OSN v září 2019.

Reklama

Pákistánský soud odsoudil bývalého premiéra Imrana Chána a jednoho z poslanců jeho strany k deseti letům vězení poté, co je uznal vinnými z vyzrazení státního tajemství. Stalo se tak pouhý týden před parlamentními volbami.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pákistánský soud v úterý vynesl desetiletý trest vězení nad bývalým premiérem země Imranem Chánem za vyzrazení státního tajemství, a to jen několik dní před celostátními volbami. Ve stejném případu byl na deset let odsouzen také bývalý ministr zahraničí Šáh Mehmúd Kureší, doplňuje agentura Reuters.

Chán tvrdí, že telegram, za jehož odeslání byl odsouzen, byl důkazem spiknutí pákistánské armády a vlády USA. Cílem bylo svrhnout jeho vládu v roce 2022 poté, co navštívil Moskvu těsně před ruskou invazí na Ukrajinu, píše list The Guardian. Washington a pákistánská armáda tato obvinění odmítají.

Trest odnětí svobody je pro Chána již druhým odsouzením v posledních měsících. Navíc to znamená, že coby populární politik bude ve věznění. Možnost působit na veřejnost pro něj přitom byla obzvláště důležitá, protože vede svoji stranu PTI do voleb, ve kterých se bude příští týden rozhodovat o budoucnosti Pákistánu.

Chánův poradce Zulfikar Buchárí agentuře Reuters řekl, že právnímu týmu nebyla dána možnost zastupovat bývalého premiéra ani vyslýchat svědky, a dodal, že řízení probíhalo ve vězení. Další z Chánových právníků Ali Zafar sdělil televizi ARY, že vzhledem k okolnostem procesu a vynesení rozsudku je šance na zrušení případu v odvolacím řízení. Proces označil za pokus oslabit Chánovu podporu.

Chánova PTI, která vyhrála volby v roce 2018, utrpěla na začátku tohoto měsíce velkou ztrátu, když soud potvrdil rozhodnutí volební komise odebrat straně její tradiční volební symbol – kriketovou pálku. Kandidáti strany nyní kandidují jako nezávislí, přičemž mnozí z nich jsou na útěku. Strana tvrdí, že zažívá represe ze strany armády, což ozbrojené složky rozporují. V kontextu Chánova odsouzení to vznáší vážné pochyby nad důvěryhodností voleb.

Reklama

Doporučované