Hlavní obsah

Pandemie byla podvod, věří čtvrtina Britů. V zemi se daří i dalším konspiracím

Foto: Yau Ming Low, Shutterstock.com

Snímek z Londýna z ledna 2021.

Reklama

Konspiračním teoriím věří ve Spojeném království miliony lidí. Asi každý sedmý Brit pak předpokládá, že by bylo správné v souvislosti s nimi použít násilí. Ukázal to výzkum společnosti Savanta pro King's College London a BBC.

Článek

Téměř čtvrtina Britů věří, že pandemie covidu-19 byla podvodem. Mezi obyvateli Spojeného království nicméně vzrostla popularita i dalších konspiračních teorií, ukázal průzkum veřejného mínění společnosti Savanta pro King's College London (KCL) a stanici BBC.

Přibližně třetina z 67 milionů obyvatel Velké Británie je přesvědčena, že krize životních nákladů je vládním spiknutím s cílem kontrolovat veřejnost. Podobný počet lidí zpochybňuje i kampaň tzv. „patnáctiminutových měst“, kde by všechny služby měly být dostupné v docházkové vzdálenosti – mají to za pokus vlády sledovat občany.

Více než 30 procent Britů také věří v teorii velkého nahrazení. Ta říká, že přistěhovalci jsou hrozbou, protože postupně nahradí současnou populaci.

Šíření těchto myšlenek probíhá prostřednictvím sociálních médií, nejčastěji přes platformy YouTube nebo Facebook. Populární jsou ale i webové stránky, včetně 21st Century Wire, The Light, The Exposé a Breitbart, z nichž poslední jmenovanou provozuje bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Bannon.

Asi 6 milionů dospělých pak věří, že násilí je spravedlivým způsobem, jak reagovat na některé údajné konspirace. Přímé akce proti systému by se zúčastnili podle výzkumu dvakrát častěji muži než ženy.

Konspirační teorie nabírají na síle i v USA

Konspirační teorie QAnon přerůstá v kvazináboženské hnutí a v rukou svých stoupenců se mění v reálné nebezpečí. Odkud se bere její vliv?

„Protesty jsou klíčovou součástí zdravé demokracie a lidé mají někdy oprávněné obavy ohledně motivů jednání vlády a dalších osob, ale je znepokojující, že přibližně každý sedmý člověk tvrdí, že násilí by bylo přijatelné při protestech například proti vládním digitálním měnám nebo 15minutovým městům,“ uvedl pro deník The Guardian profesor Bobby Duffy působící na KCL.

Konspirace jako hlavní způsob zapojení do politiky

Konspirační teorie často vznikají na základě problémů a obav z reálného světa. Například rostoucí úrokové sazby a inflace, které snižují blahobyt a způsobují, že se rodiny potýkají s problémy, mohou podnítit přesvědčení, že mocné síly spřádají plány na záměrné zbídačení určitých částí společnosti, napsal list.

„Tato zjištění podtrhují význam konspiračních teorií při vysvětlování toho, jak mnoho lidí chápe politiku a události, které utvářejí jejich životy,“ řekl pro The Guardian politolog Rod Dacombe, lektor politologie na katedře politické ekonomie na KCL.

„Pro některé lidi jsou konspirační teorie hlavním předmětem politické participace a hlavním prostředkem, díky němuž chápou, co se ve světě děje,“ popsal expert.

Mezi další hojně šířené teorie ve Velké Británii patří i zpochybňování role vlády v událostech, které zemi poznamenaly. 19 procent lidí v průzkumu uvedlo, že „britská vláda provedla v roce 2005 útoky v londýnském metru, aby podpořila vedení války na Blízkém východě. Tehdy si bombové útoky v britské metropoli vyžádaly přes pět desítek obětí a sedm stovek zraněných.

Asi 18 procent lidí pak zastává názor, že se „na útoku v Manchester Areně podíleli ‚herci‘, kteří předstírali zranění nebo smrt – lidé ve skutečnosti nebyli zabiti ani zraněni“.

Reklama

Doporučované