Hlavní obsah

Papež: Modlete se za lidi trpící ve válce na Ukrajině i na Blízkém východě

Papež vyzval k modlitbám za lidi, kteří trpí ve válce na Ukrajině i na Blízkém východě.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Papež František ve svém kázání připomenul, že nehledě na výsledek je válčení nakonec vždy porážkou všech. Důraz kladl na utrpení lidí postižených boji.

Článek

Papež František ve středu na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu pobídl katolické věřící, aby se modlili za lidi trpící jak v rusko-ukrajinském, tak palestinsko-izraelském konfliktu.

Teroristé z palestinského radikálního hnutí Hamás po vpádu do Izraele 7. října zavraždili přes 1400 lidí, většinou civilistů, a zajali přes 240 dalších, včetně dětí a starších osob.

Za propuštění dětských rukojmích už proběhla řada protestů – pozornost přitáhly třeba žluté hvězdy připomínající holokaust, které si oblékli izraelští diplomaté na schůzi OSN, nebo plyšoví medvědi s černými páskami na očích na telavivském náměstí a kočárky bez dětí, zato s fotkami pod Eiffelovou věží.

Odvetné izraelské údery v Pásmu Gazy už podle údajů tamního ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem zabily více než deset a půl tisíce lidí. Organizace OSN považují obecně tato čísla za věrohodná. Hamás ale pravděpodobně neodděluje mrtvé z řad vlastních bojovníků od civilistů.

Papež František už při svém víkendovém kázání opět zdůraznil, že „válka je vždycky prohra“. Část jeho kázaní si lze poslechnout v úvodním videu tohoto článku. Předtím už tradičně objel Svatopetrské náměstí ve svém papamobilu, ze kterého příležitostně i vystoupil, aby některé z věřících políbil na čelo.

Reklama

Doporučované