Hlavní obsah

Video: Desítky medvídků s páskami přes oči. Za děti unesené Hamásem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Desítky medvídků s páskami přes oči. Za děti unesené Hamásem.Video: Jan Marek

 

Reklama

Teroristé z palestinského hnutí Hamás stále drží přes 200 rukojmích unesených z Izraele. Mezi nimi jsou i desítky dětí, včetně batolat. Právě na jejich osud se snaží upozornit aranžmá z plyšových medvědů v Tel Avivu.

Článek

Na náměstí v centru Tel Avivu se ve středu konal nezvyklý protest. Namísto lidí se jeho srdcem bijícím na poplach stali plyšáci. A ne jen tak ledajací.

Scéna má podle agentury AP upozornit na teroristický akt, kterého se dopustili ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás při vpádu do Izraele v sobotu 7. října. O život připravili více než 1400 lidí. Telavivské aranžmá má ale připomenout nejmíň 30 dětí, a to údajně i ve věku devíti měsíců, unesených násilníky od jejich rodin.

Stopy krve a pláč

Telavivské náměstí proto zaplnili plyšoví medvědi, kteří jsou místy rudě zbarvení a přes oči mají černé pásky jako zajatci. Jejich záběry doplněné o vyjádření kolemjdoucích si můžete prohlédnout v úvodním videu tohoto článku. „Dostaňte je zpátky, dostaňte je zpátky,“ pláče na kameru jedna z nich.

Izraelská armáda ve středu v aktualizované bilanci uvedla, že Hamás unesl 222 lidí, z toho čtyři byli propuštěni. Někteří z rukojmích mají podle jejích informací i dvojí občanství, nebo jsou přímo ze zahraničí, není ale jisté, kolik jich je.

Většinou ze 1400 obětí Hamásu v Izraeli byli civilisté, jak uvedla vláda židovského státu. Během izraelské odvety zahynulo podle úřadů v Pásmu Gazy ovládaných Hamásem přes 5700 lidí, včetně 2300 nezletilých. Agentura AP poznamenává, že číslo zahrnuje i mrtvé po výbuchu v nemocnici Al-Ahlí z minulého týdne, který ale podle nezávislých analýz zřejmě neprovedl Izrael.

Aktuální válka v Izraeli

Kontext útoku teroristů z Hamásu na Izrael vysvětlila v podcastu 5:59 publicistka Natasha Dudinski žijící v Jeruzalémě.

Reklama

Doporučované