Hlavní obsah

Jako izraelský úder to nevypadá. Skládáme střípky o nemocnici v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jedno z videí, která ukazují okolnosti výbuchu v nemocnici Al-Ahlí.Video: twitter/yousuf_tw

 

Reklama

aktualizováno •

Stále není jasné, co přesně se v úterý v podvečer stalo v nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza. Informace, které se objevily v následujících hodinách, nicméně vzbuzují legitimní pochyby o pravosti palestinské verze příběhu. Co už víme?

Článek

Každou hodinou přibývají nové informace o výbuchu v nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza, kde mělo podle tamních úřadů ovládaných radikálním hnutím Hamás zemřít nejméně 471 lidí, jak upřesnily ve středu. Roztřídili jsme je do otázek a odpovědí.

Co tvrdí správa Pásma Gazy?

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy v úterý večer uvedlo, že po izraelském útoku zemřelo v nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza 500 lidí. Postoj úřadů se od úterního večera dosud prakticky nezměnil. Místní média zveřejnila záběry z místa přímo po výbuchu, na nichž záchranáři odnáší raněné či mrtvé.

Co tvrdí Izrael?

Izrael od začátku jakoukoliv účast na výbuchu v nemocnici popírá. Ještě v úterý večer přišel s tvrzením, že podle informací armády z několika zdrojů výbuchu v nemocnici předcházela salva raket odpálených z bezprostřední blízkosti budovy dalším radikálním hnutím Islámský džihád (ten to popřel). Výbuch byl podle Izraele následkem selhání rakety teroristů, která mířila na Izrael, její část krátce po startu prý zasáhla nemocnici.

Izrael svou verzi později podložil i audiovizuálními materiály.

Nejdřív zveřejnil video, které má ukazovat rakety vypálené z blízkosti nemocnice, selhání jedné z nich a následně i explozi v areálu nemocnice. Poté armáda přidala i záběry z dronu, které mají ukazovat místo dopadu s tím, že na místě je minimální poškození, což neodpovídá použití izraelské těžké bomby, ale právě některého z typů lehčích raket používaných Hamásem i Islámským džihádem.

Fotky z Gazy

Lidé zranění při výbuchu v nemocnici Al-Ahlí se museli přemístit do jiné nemocnice v Pásmu Gazy.

Následně Izrael zveřejnil i audiozáznam, který má zachycovat hovor operativců Hamásu. Ti přímo zmiňují vadnou raketu Islámského džihádu, která zasáhla nemocnici.

Podle Izraele je tedy obvinění úřadů v Pásmu Gazy vědomě falešné a navíc nadhodnocuje počet mrtvých. Své materiály Izrael nabízí k přezkoumání i Spojeným státům či jiným zemím, které si je vyžádají.

Jak věrohodné jsou důkazy zveřejněné Izraelem?

Izraelem zveřejněná videa jsou velmi pravděpodobně autentická.

U prvního z nich, které má ukazovat selhání rakety, je přinejmenším potvrzené, že skutečně ukazuje výbuch v areálu nemocnice. A to i přesto, že je záběr pořízený z dálky a na místě už byla tma. Geolokaci záběrů hodně pomohla mimo jiné specifická střecha nemocnice, která je pokrytá rampami s fotovoltaikou.

Izrael tvrdí, že k selhání rakety došlo v úterý v 18:59. Že záběry pochází přesně z toho okamžiku, zatím Seznam Zprávy nemůžou ověřit.

Co je na videu vidět? Ukazuje vypálení raket ze země nedaleko od nemocnice. Následně je vidět i něco, co vypadá jako výbuch jedné z nich na obloze, a posléze dojde na zemi ke dvěma explozím, z nichž jedna proběhne právě v areálu nemocnice. Spojitost mezi výbuchy není vizuálně potvrzená, což lze ale od videa pořízeného za tmy těžko očekávat.

Druhé video, které má ukazovat místo dopadu rakety, měl Izrael pořídit při přeletu dronem a jeho autenticitu podkládá srovnáním se snímky místa před výbuchem. Ve středu dopoledne ji potvrdily i snímky a videa přímo z místa kolující po sociálních sítích.

Toto video a další záběry, které ve středu mimo jiné vysílala i ruská agentura TASS, především ukazují, že epicentrem výbuchu bylo parkoviště a že budovy v okolí nejsou vážně poškozené.

Podle Izraele to ukazuje jednak na to, že uváděný počet obětí je nadhodnocený, a zároveň podkopává obvinění, že šlo o izraelský útok, protože ten by byl proveden těžší bombou, která by způsobila větší škody.

To samozřejmě nelze stoprocentně potvrdit. Obecně je ale pravda, že Izrael používá při vzdušných útocích těžší zbraně, zatímco lehké rakety, které nepůsobí velké strukturální poškození, jsou typičtější pro Hamás a Islámský džihád.

Nakonec Izrael přišel se zmiňovaným odposlechem, kde mají mluvit bojovníci Hamásu, z jejichž rozhovoru vyplývá, že sami vědí, že na nemocnici spadla raketa Islámského džihádu. Autenticitu nelze ověřit.

Jak vypadal výbuch?

V úterý večer nebo v pozdějších hodinách se na sociální sítě dostalo hned několik dalších videí ukazujících scénu nad nemocnicí Al-Ahlí z různých úhlů. Samotný výbuch je z největší blízkosti vidět na tomto videu, jehož autenticitu potvrdil deník The Washington Post:

Zachycený svištivý zvuk sice naznačuje, že výbuch nezpůsobily volně padající trosky rakety, což někteří komentátoři na sociálních sítích označovali za „důkaz“, že šlo o naváděnou izraelskou bombu, zvuk ale mohla klidně způsobit i vadná raketa se stále funkčním pohonem.

Podle experta na vojenské technologie v letectví Justina Bronka z britského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI) to podle tohoto videa ani podle fotek a záběrů škod nevypadá na žádnou ze zbraní, které Izrael typicky používá při vzdušných útocích.

„Stále to není průkazné, ale pokud takhle vypadá rozsah škod, řekl bych, že vzdušný útok je méně pravděpodobný než selhání rakety,“ uvedl Bronk na svém účtu na sociální síti X.

Podobný názor vyjádřili i další odborníci. Škody neodpovídají izraelskému leteckému útoku ani podle Marca Garlasca, vyšetřovatele válečných zločinů, který pracuje pro OSN. I ty nejmenší letecké bomby používané Izraelem podle něj zanechávají nejméně třímetrový kráter.

Kráter „nevypadá“ jako něco, co by za sebou nechaly izraelské těžké bomby řízené systémem JDAM, ani podle investigativní skupiny Bellingcat.

Valeria Scuto, vedoucí blízkovýchodního programu společnosti Sibylline poskytující strategické poradenství, řekla BBC, že Izrael při vzdušných útocích sice nepoužívá jen těžké bomby, ale například i lehčí rakety Hellfire odpalované z dronů. Ani této možnosti ale podle ní záběry a fotky „neodpovídají“.

Co víme o obětech?

Ověřit počet obětí je nemožné. Podle BBC, jejíž reportéři se dostali i přímo na místo, k této informaci nemají přístup žádné nezávislé organizace.

Bellingcat píše, že z videí kolujících na sociálních sítích napočítal nejméně dva tucty těl.

Těla byla zachycena zejména na travnatém prostoru v těsné blízkosti nemocničního dvora, kde došlo k výbuchu. Investigativní skupinou ověřené záběry toho samého místa z druhého dne ukazují, že na trávě se povalují matrace a deky, což naznačuje, že místo bylo před výbuchem vyhrazené pro nocování nebo odpočinek lidí.

V souladu s tím je i výpověď Richarda Sewella z jeruzalémského anglikánského vzdělávacího střediska (nemocnice Al-Ahlí patří anglikánské církvi) pro BBC, podle kterého na dvoře nemocnice měl přebývat až tisíc vysídlených lidí.

Reklama

Doporučované