Hlavní obsah

„Prošla jsem peklem.“ Propuštěná Izraelka popsala zajetí Hamásem

Bez komentáře: Záběry pořízené Hamásem při předání dvou izraelských žen do rukou pracovníků Mezinárodního červeného kříže. Následují snímky po jejich převozu do nemocnice.Video: AP

 

Reklama

Propuštěná izraelská rukojmí Jocheved Lifšicová vypověděla, jak ji unesli teroristé z palestinského Hamásu. Popsala také dva týdny života zajatce v tunelech pod Gazou.

Článek

Pětaosmdesátiletá Jocheved Lifšicová strávila v Pásmu Gazy více než dva týdny. Patřila mezi více než 200 izraelských občanů, které ozbrojenci z palestinské organizace Hamás unesli při teroristickém útoku na židovský stát 7. října. V noci na úterý se spolu s o pět let mladší Nurit Cooperovou stala teprve třetím, respektive čtvrtým člověkem, který se dostal do bezpečí.

Hamás je v noci předal do rukou pracovníků Mezinárodního červeného kříže. Dvojice se nejprve přesunula přes hraniční přechod Rafáh do Egypta a ještě v noci pokračovala do nemocnice v Tel Avivu.

„Zdá se, že jsou v pořádku, jejich zdravotní stav je dobrý, mluví. Ze všeho nejdřív jsme je okamžitě přivedli k jejich rodinám,“ popsala pro izraelský server Ynet krátce po přijetí žen vrchní sestra telavivské nemocnice Eti Uzielová. Důkladnější vyšetření je ale čeká až v úterý.

Při propuštění podala únosci ruku

Hamás propuštění dvojice využil k propagandistickým účelům. Zveřejnil video, na kterém ozbrojenci podávají ženám občerstvení. Zajímavý je ale moment, kdy se Jocheved Lifšicová dostává do bezpečí. Na poslední chvíli ještě přistupuje k jednomu z únosců, podává mu ruku a říká: „Salam.“ To je arabský výraz pro mír.

Autenticitu videa nelze nezávisle ověřit. Agentury nezmiňují, jestli vstřícnost Jocheved Lifšicové byla vynucená. Ona i její manžel Oded, jehož Hamás v Gaze nadále drží, jsou ale celoživotní míroví aktivisté.

Příběh dalších unesených

Vysokoškolské profesorce Efrat Machikawaové unesli teroristé z Hamásu tetu a pět dalších členů širší rodiny. Nenacházím ani slova, abych popsala náš smutek a trauma, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Víc než deset let vozili každý týden nemocné Palestince z Pásma Gazy, ne ze Západního břehu, z Pásma Gazy, přes hraniční přechod Erez do nemocnic v Izraeli, aby se jim dostalo léčby, například rakoviny nebo čehokoli,“ vyprávěl agentuře Reuters ještě před potvrzením zprávy o babiččině propuštění Daniel Lifšic, Jochevedin vnuk.

Lifšicová i Cooperová byly propuštěny zejména s ohledem na zdravotní důvody. Lifšicová musí spát připojená na kyslík a trpí vážnými bolestmi zad. „Už to nejsou lidé, kteří můžou přežít bez léků,“ vysvětlila dcera Lifšicových Šarone. „Maminku odtrhli od přístroje, spala,“ popsala okolnosti únosu.

Teroristé během útoku naprosto zničili dům staršího páru. „Celý dům je pryč,“ řekla Šarone televizi CNN. „Celý shořel, ale to je z toho všeho to nejmenší.“ Lifšicovi bydleli v kibucu Nir Oz, dokonce patřili mezi jeho zakladatele.

Hamás se postaral o každý detail

Na únos v nočním rozhovoru pro Ynet v telavivské nemocnici vzpomínala i Jocheved. „Posadili mě na motorku bokem, abych nespadla. Jeden terorista mě držel zepředu a další zezadu. Překročili hraniční plot s Pásmem Gazy, nejdřív mě drželi v pohraničním městě Abasan al-Kabira. Později netuším, kam mě vzali,“ líčila.

Jocheved teroristé drželi odděleně od jejího manžela, a o jeho osudu tak rodina stále nemá informace. Další podrobnosti o svém únosu žena dodala v úterý na tiskové konferenci svolané do nemocnice.

„Prošla jsem peklem,“ citovala z jejího prohlášení BBC. Během převozu na motorce prý utrpěla pohmožděniny po úderech holí a špatně se jí dýchalo. Teroristé ji připravili o cennosti a pak ji nutili ujít několik kilometrů po vlhké zemi. Dcera Šarone připomněla rozsáhlou síť tunelů, kterou Hamás vybudoval pod Pásmem Gazy (více o nich zde).

Teroristé ji prý ujišťovali, že „věří v Korán“, a proto jí neublíží. Podle Lifšicové Hamás rukojmí držel v čistých podmínkách, spali na matracích v tunelech a každé dva až tři dny je přišel zkontrolovat lékař a poskytoval jim i léky. Zdravotníci se postarali i o jednoho z rukojmích, který byl při převozu na motorkách vážně zraněn.

Podle Lifšicové se Hamás „postaral o každý detail“. Každý v pětičlenné skupině rukojmích, do které patřila, měl svého strážce. Na místě byla prý i žena, která věděla, jak se postarat o „dámskou hygienu“. K jídlu rukojmí dostávali to stejné, co jedli teroristé, například okurku nebo sýr.

Postěžovala si ale také na izraelskou vládu. „K plotu (na hranicích s Pásmem Gazy, pozn. red.) dorazila hejna lidí, stálo to dvě miliardy šekelů a nepomohlo to, ani trochu,“ citoval ji The Times of Israel. Její rodina také vyzvala vládu, aby urychleně zajistila propuštění i jejího manžela Odeda.

Reklama

Doporučované