Hlavní obsah

Svědectví z Jeruzaléma: „Kolosální selhání, Izrael je v naprostém šoku“

Foto: Ali Jadallah / Anadolu Agency, Getty Images, Seznam Zprávy

Členové palestinského Hnutí islámského odporu (Hamás).

Reklama

Článek

Radikální skupina Hamás v sobotu zaútočila raketami na izraelské území a její ozbrojenci pronikli z pásma Gazy skrz bezpečnostní bariéru. Více než 700 Izraelců při jejich útocích zemřelo, přes sto lidí, včetně žen, dětí a seniorů, Hamás unesl. Izrael oznámil, že je ve válce, a slíbil tvrdou odvetu. Co se bude dít dál? Jaká je v Izraeli situace?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak je možné, že izraelské tajné služby tak fatálně selhaly.
  • Kdo ponese politickou odpovědnost za nepřipravenost izraelské armády.
  • Že konflikt nepřichází z čistého nebe, ale je důsledkem extrémně vypjatých vztahů Izraelců a Palestinců za současné vlády.

Na území Izraele pronikly v sobotu podle izraelské armády „vyšší stovky“ ozbrojenců z Gazy. Dostali se do řady obcí a kibuců na území jižního Izraele, útočili na civilisty a unášeli je i spolu s některými vojáky do Gazy. Chaotickou situaci se nepodařilo do konce víkendu izraelským bezpečnostním silám uklidnit a krizi vyřešit. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil tvrdou odvetu a varoval, že zemi čeká dlouhá válka.

„Izraelská společnost je v totálním šoku. Tak dramatickou událost nezažila od jomkipurské války, která vypukla právě před půl stoletím,“ popsala z Jeruzaléma aktuální nálady pro podcast 5:59 publicistka a dokumentaristka Natasha Dudinski, která pracuje v nezávislém magazínu +972. 

Foto: Archiv Natashy Dudinski.

Publicistka a dokumentaristka Natasha Dudinski.

„Ani tehdy Izrael útok armád Sýrie a Egypta nečekal, a i když tentokrát šlo o poznání menší útok (bez tanků a letadel) než v roce 1973, nebyl o nic méně šokující,“ říká publicistka, podle níž se Izraelci stále snaží pochopit, co přesně se v sobotu stalo a jak je možné, že o chystaném vpádu palestinských militantů izraelské tajné služby nevěděly.

Doufám, že vznikne vyšetřovací komise, která se tím bude zabývat. Protože jde o kolosální selhání jednak zpravodajských služeb, jednak obrany hranice mezi Izraelem a Gazou a také současného politického vedení.
Natasha Dudinski

Zabezpečení společné hranice mezi pásmem Gazy, kde zhruba dvěma milionům Palestinců vládne radikální hnutí Hamás, podle izraelské publicistky stálo v přepočtu asi 18 miliard korun. Sestává totiž nejen z bariéry nad zemí, ale i z podzemní části.

Navzdory tomu hranici palestinští ozbrojenci dokázali téměř bez odporu překročit. Navíc pak trvalo několik dalších hodin, než proti nim dokázaly izraelské jednotky zakročit a osvobodit při tom řadu, ovšem zdaleka ne všechna, rukojmí.

Nezodpovězené otázky a konspirační teorie

Podle Natashy Dudinski už se v důsledku palčivých otázek v Izraeli šíří rozličné konspirační teorie, mezi nimiž nechybí ani úvahy o možné zradě ze strany izraelské armády nebo jejího nejvyššího velení.

Větší podporu – i mezi některými novináři – má prý vysvětlení, že vojenská jednotka, která měla na starosti ochranu hranice s Gazou, byla přeložena na Západní břeh, aby tam chránila židovské osadníky, kteří podnikají násilné útoky proti Palestincům. „Jak se věci skutečně seběhly, se ale dozvíme až v příštích dnech, týdnech a měsících,“ říká Dudinski.

Za úplně nečekaný ale podle ní výpad Hamásu považovat nelze. V posledních týdnech izraelští komentátoři upozorňovali na výrazný nárůst napětí mezi Izraelci a Palestinci, zejména na Západním břehu, kde podle Dudinski pod současnou izraelskou vládou zahynulo víc Palestinců a Izraelců než za posledních 20 let dohromady.

„To napětí bylo hmatatelné. Dokonce se musím přiznat, že jsme se v pátek večer s přáteli u večeře bavili o tom, že to napětí už natolik zhoustlo, že musí každou chvíli vybuchnout. Netušili jsme ale, že vybuchne hned druhý den ráno a že to bude tak krvavé,“ uzavírá publicistka a dokumentaristka Natasha Dudinski.

Jak by mohla vypadat izraelská odveta vůči Hamásu? Mohla by zahrnovat i pozemní operaci izraelských vojáků v pásmu Gazy? A jak pravděpodobné je, že pod vlivem mimořádné situace dojde v Izraeli k vytvoření vlády národní jednoty? Poslechněte si celý podcast 5:59 v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Pavel Vondra

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audio ukázek: NBC News, CNN Prima News, Al Jazeera English, síť X: @WarLifeTelegram, @200__zoka, @MEMRIReports, @makowski_m, @netanyahu, @MooreM27427, @HananyaNaftali.

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované