Hlavní obsah

Pátrání v džungli pokračuje. Teď se hledá pes Wilson

Foto: Fuerzas Militares de Colombia

Wilson v akci.

Reklama

Kolumbijským vojákům se o víkendu podařilo po 40 dnech najít čtyři děti, které se po pádu malého letadla ztratily v amazonské džungli. Při pátrání jim pomáhal ovčák Wilson, jenže se ztratil.

Článek

Kolumbie a s ní celý svět sleduje pokračování neuvěřitelného příběhu, který začal tragédií. Vojákům se o víkendu podařilo v neprostupné džungli najít živé děti, které přežily nejen leteckou katastrofu, ale i čtyřicet dní v divočině. Tím však pátrání neskončilo. Teď se hledá Wilson, statečný šestiletý belgický ovčák, jenž při záchraně čtyř sourozenců ve věku 13, 9, 4 a 1 rok sehrál zásadní roli.

List The Guardian s odkazem na kolumbijskou armádu napsal, že to byl právě Wilson, který v husté džungli, kde je viditelnost na zhruba 20 metrů, dokázal najít dětskou lahvičku. Ta naznačovala, že děti pád letounu přežily a samy se vydaly pro záchranu. Později našel i další předměty, které po sobě děti zanechaly.

Ovčák se vojákům ztratil 8. června. Jeho stopy později pátrací týmy našly v blízkosti dětských stop. Jenže když se podařilo sourozence najít, Wilson už s nimi nebyl.

Astrid Cáceresová, vedoucí kolumbijského institutu rodinné péče, Guardianu potvrdila, že se ovčák skutečně po nějakou dobu dětí držel. „Nejstarší ze sourozenců - Lesly - řekla, že s nimi byl ‚pes, který se ztratil, nevěděl kam jít a který nás chvíli doprovázel‘,“ uvedla.

Kolumbijci stále doufají ve Wilsonův bezpečný návrat, zdůrazňují jeho přínos v záchraně dětí. „Wilson byl zachránce,“ prohlásil národní koordinátor Domorodé gardy Lucho Acosta.

O záchraně dětí

Lesly, Soleiny, Tien a Cristin. Čtyři zachráněné kolumbijské děti už přistály za doprovodu svého otce a další rodiny na letišti v Bogotě. Čekaly je tam sanitky k převozu do vojenské nemocnice kvůli dehydrataci a podvýživě.

Děti, které patřily k domorodým komunitám, cestovaly Cessnou 206, která se 1. května zřítila do těžko přístupné části džungle, patrně kvůli mechanické poruše.

Vyšetřovatelé měli za to, že bezprostředně při nehodě zahynuli všichni dospělí. Podle nových informací, které zveřejnila například BBC, však pád stroje přežila i matka dětí. Žila ještě několik dní po havárii. A byla to právě ona - Magdalena Mucutuy - kdo poradil svým dětem, aby od trosek odešly a vydaly se najít pomoc.

„Jedna věc, kterou mi 13letá Lesly objasnila, je, že ve skutečnosti byla její matka ještě čtyři dny naživu,“ řekl otec dětí novinářům.

Záchranář Nicolas Ordonez Gomes pak vylíčil okamžik, kdy se děti objevily. Jeden z chlapců jim řekl: „Moje máma je mrtvá.“

Sourozenci měli v momentu nalezení neskutečný hlad, byli vyhublí a pokousaní od hmyzu. BBC píše, že se ze začátku živili moukou nalezenou v zásobách zříceného stroje, později sbírali plody, které našli v džungli.

Reklama

Doporučované