Hlavní obsah

Pět šéfů vlád včetně Petra Fialy v dopise vyzývá k další podpoře Ukrajiny

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Český premiér Petr Fiala je jedním z pěti signatářů otevřeného dopisu.

Reklama

Otevřený dopis pětice premiérů zveřejnil list Financial Times. Představitelé Německa, Dánska, České republiky, Estonska a Nizozemska v něm vyzvali k navýšení vojenské podpory Ukrajiny.

Článek

Šéfové vlád pěti zemí EU, včetně českého premiéra Petra Fialy, v otevřeném dopise vyzvali k další podpoře Ukrajiny, která se už skoro dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Evropa by se podle nich neměla vzdát a měla by ještě zdvojnásobit své společné úsilí, zejména pokud jde o vojenskou pomoc Kyjevu.

„Pokud mají ukrajinští vojáci pokračovat v boji, potřebují ohromné množství munice. A dodávky zbraní a střeliva od členských států EU jsou důležitější než kdy dřív,“ píše se v dopise, který zveřejnil list Financial Times.

Představitelé Německa, Dánska, České republiky, Estonska a Nizozemska v dopise připouštějí, že se Unii nepodaří splnit její cíl z loňska, kdy se EU zavázala, že Ukrajině do března letošního roku dodá milion kusů dělostřelecké munice. „Svého slibu se ale nemůžeme vzdát,“ dodávají ve společném vyjádření německý kancléř Olaf Scholz, dánská premiérka Mette Frederiksenová, český premiér Petr Fiala, estonská premiérka Kaja Kallasová a předseda nizozemské vlády Mark Rutte.

„Pan premiér se dohodl s dalšími představiteli států na společném znění dopisu, který má za cíl i nadále podporovat vyzbrojování Ukrajiny a být příspěvkem do diskuze před čtvrtečním jednáním Evropské rady,“ napsalo ČTK k dopisu tiskové oddělení Úřadu vlády.

Evropská unie a její členské státy musí obnovit své úsilí a navýšit vojenskou podporu Kyjevu. Jde o tak velké břemeno, že je potřeba, aby „všechny státy udělaly pro podporu Ukrajiny“ vše, co je v jejich silách. A musí jít o „společné úsilí“, zdůrazňuje dopis. Jen díky dlouhodobé vojenské podpoře „bude Ukrajina schopna uspět v obraně proti ruské agresi“, dodávají jeho signatáři.

Právě o další vojenské, ale i finanční pomoci Ukrajině budou šéfové států a vlád jednat již tento čtvrtek na mimořádném summitu EU v Bruselu. K poskytování pomoci má výhrady zejména maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Doporučované