Hlavní obsah

Po 11 letech od jaderné katastrofy se lidé smí vrátit do města duchů

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé města Futuba museli v roce 2011 náhle opustit své domovy. Na snímku z března je vidět místní lékárna zanechaná napospas chátrání.

Reklama

Před více než deseti lety zažilo Japonsko nejhorší jadernou katastrofu ve své historii. Město, kde se nachází elektrárna Fukušima, teď bývalým rezidentům povolilo vrátit se domů. Zda se jej podaří znovu oživit, je však nejisté.

Článek

Město Futaba, ve kterém stojí odstavená jaderná elektrárna Fukušima, v úterý zrušilo dřívější příkazy k evakuaci obyvatel. Stalo se tak poslední z celkem 11 oblastí,  které k tomuto kroku přistoupily. S odkazem na mluvčího městského úřadu ve Futabě o tom informoval server CNN.

Silné zemětřesení následované tsunami způsobilo v březnu 2011 ve Fukušimě největší nukleární katastrofu od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986. Vlna tsunami zničila chladicí systémy elektrárny, což způsobilo vážné poškození reaktorů a uvolnění velkého množství radiace.

Z přilehlých oblastí tehdy museli evakuovat více než 300 tisíc obyvatel. Další tisíce z nich se rozhodly místo katastrofy opustit dobrovolně. Z dříve pulzujících měst se tak rázem stala města duchů. Fotografie z místa zachycují opuštěné domy a obchody s rozbitými okny a zřícenými střechami.

V letech, která po havárii následovala, proběhly rozsáhlé akce na dekontaminaci oblasti. Do některých měst, kam dříve platil zákaz vstupu, se tak postupně mohli začít vracet původní obyvatelé.

Do severovýchodní části Futuby povolily úřady lidem vstup už v březnu roku 2020, kdy úroveň radiace v oblasti klesla na poměrně nízkou úroveň. Nyní se město Futaba přidalo k obcím, které mohou lidé nejen opět navštívit, ale dokonce v nich žít.

Přečtěte si další články týkající se elektrárny Fukušima

Úřad pro jadernou regulaci schválil plán na vypuštění radioaktivní odpadní vody z havarované elektrárny Fukušima do moře. Podle vládních tvrzení je voda po úpravě téměř neškodná, okolní státy však protestují.

Více než 80 % rozlohy obce ovšem nadále zůstává pod štítkem zón s „obtížným návratem“, kde úroveň radiace stále dosahuje vysoké úrovně a je vyžadována další dekontaminace, jak upozorňuje server The Japan Times.

Dřívější obyvatelé se proto zpátky do Futaby příliš nehrnou. Pilotního programu, který v lednu bývalým obyvatelům umožnil dočasný návrat, se zúčastnilo jen 85 lidí z celkem 52 domácností.

Průzkum, který byl mezi rezidenty proveden minulý rok, odhalil, že 60,5 % z nich se do míst jaderné katastrofy ani po letech vrátit nechce. Touhu po návratu vyjádřilo pouze 11,3 % dotazovaných.

Před jadernou katastrofou v roce 2011 mělo město Futaba přibližně 7 100 obyvatel. Podle mluvčího obecní správy bylo na konci července asi 5 500 z nich stále přihlášeno k trvalému pobytu.

Přípravy na návrat

Obec teď doufá, že se jí podaří město znovu oživit a některé z bývalých obyvatel znovu přilákat. Do roku 2030 by chtěla zvýšit počet obyvatel na 2 tisíce.

Na znovuotevření se město chystá už od začátku tohoto roku. V březnu dělníci začali s bouráním zchátralých budov a přípravou na jejich obnovu.

Více o japonské jaderné energetice

Japonsko znovu uvedlo do provozu jaderné elektrárny odstavené po jaderné havárii ve Fukušimě v roce 2011 způsobené zemětřesením a následnou tsunami. Premiér Fumio Kišida se zavázal, že do zimy spustí nejméně devět reaktorů s cílem pokrýt rostoucí energetické potřeby země.

Příští pondělí by se měla ve Futabě obnovit činnost veřejných zařízení, jako je například nově otevřený městský úřad. Den před zrušením evakuačních opatření také ve Futubě slavnostně otevřeli policejní stanici, která se nachází přibližně 3 km severozápadně od jaderné elektrárny.

Policejní stanice, na které bude sloužit jeden policista, byla uzavřena okamžitě po jaderné katastrofě.

„Rád bych podpořil město tím, že zde budu udržovat klid, aby se obyvatelé mohli vrátit s pocitem bezpečí,“ řekl čtyřicetiletý Hirotaka Umemiya, který se stal místním strážníkem.

Reklama

Doporučované