Hlavní obsah

Po pádu klíčového města v Myanmaru míří stále více uprchlíků do Thajska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Vojenská junta v Myanmaru se potýká s problémy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nepokoje v Myanmaru v posledních týdnech eskalují. Z toho důvodu roste i počet lidí, kteří se zemi snaží opustit, aby se dostali do bezpečí. Denně jich odejdou zhruba čtyři tisíce. Vojenské juntě mezitím docházejí síly.

Článek

Strategické myanmarské město Myawaddy poblíž Thajska padlo pod náporem odpůrců tamní vojenské junty. Na hraničním přechodu se v pátek začala tvořit fronta lidí, kteří chtěli kvůli obavám z leteckých úderů uprchnout ze země, popisuje agentura Reuters.

Podle analytiků ztráta města připravuje juntu, která se již nyní potýká s hospodářským propadem, o důležité příjmy z příhraničního obchodu. Zároveň posiluje povstalecké skupiny, jako je Karenský národní svaz (KNU), který vedl útok na Myawaddy. Myanmar se zmítá v chaosu od roku 2021, kdy mocná armáda sesadila zvolenou civilní vládu a vyvolala rozsáhlé protesty, které se snažila potlačit brutální silou.

„Bojím se náletů,“ řekla Moe Moe Thet San, obyvatelka Myawaddy, která přešla do Thajska se svým zhruba pětiletým synem. „Způsobovaly velmi hlasité zvuky, které otřásaly mým domem. Proto jsem utekla, Thajsko bombardovat nemohou,“ dodala devětatřicetiletá žena. Počet uprchlíků z Myanmaru se tento týden zdvojnásobil přibližně na čtyři tisíce denně.

Doutnající hněv proti juntě vyeskaloval v celonárodní ozbrojené hnutí odporu, které nyní stále častěji působí v koordinaci s etnickými povstaleckými skupinami, jež se armádě postavily. Mluvčí junty Zaw Min Tun sdělil myanmarským médiím, že někteří vojáci se vzdali, protože je doprovázely jejich rodiny a zároveň probíhala jednání s Thajskem o jejich návratu.

Asi 200 příslušníků myanmarské armády se ve čtvrtek stáhlo k mostu, který vede k thajskému městu Mae Sot poté, co KNU oznámil, že převzal kontrolu nad Myawaddy. Podle Dulyapaka Preecharushe, docenta jihovýchodoasijských studií na bangkocké univerzitě Thammasat, se však myanmarská armáda může stále snažit podniknout protiútok s podporou svého letectva, aby město získala zpět. „Je zde otázka možného zintenzivnění bojů v nadcházejících dnech,“ řekl agentuře Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované