Hlavní obsah

Juntě odlákali tisíce vojáků. Revoluce může zvítězit bez krve, říká zběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Členky Mandalajských lidových obranných sil, které míří na frontu uprostřed střetů s juntou v Šanském státě. V místních kopcích mladé ženy létají s bojovými drony, ošetřují zraněné a hlídají frontové linie.

Reklama

Od krvavého puče v Myanmaru uplynuly tři roky a o vítězi občanské války stále není jasno. Seznam Zprávám poskytl rozhovor bývalý důstojník junty, který přesvědčuje aktivní vojáky, aby přešli „na druhou stranu“. A daří se mu.

Článek

Pravděpodobně není Barmánce, který by si do konce života nepamatoval, co dělal 1. února 2021.

Nezapomene na to ani Nyi Thuta. V době, kdy svět obletělo bizarní video, na kterém cvičitelka aerobiku během tréninku nevědomky zachytila začátek armádního puče v Myanmaru, měl na sobě vojenskou uniformu s důstojnickými cvočky. Členem myanmarské armády zvané Tatmadaw (TMD) ale neměl zůstat dlouho.

Stačilo pár dní a z armádního kapitána se stal lídr organizace, která přesvědčuje aktivní vojáky, aby neposlouchali rozkazy junty. Vojenský převrat v Myanmaru (dříve Barma) má na kontě dle odhadů desetitisíce mrtvých a miliony zničených životů. A také stvořil tisíce takových, jako je Nyi Thuta.

Rozhovor Seznam Zprávám Nyi Thuta poskytuje v blízkosti myanmarsko-thajské hranice. Příhraničí je pro lidi, jako je on, bezpečnější, vysvětluje bývalý kapitán junty a jeden ze zakladatelů Organizace lidových vojáků.

Za jak dlouho po převratu jste přešel „na druhou stranu“?

Ve chvíli, kdy došlo k převratu, jsem věděl, že už toho nemůžu být součástí. Nejdřív jsem prováděl nenápadnou revoltu, veřejně jsem se odhodlal převrat odsoudit až po třech týdnech.

Vojenský převrat v Myanmaru

1. února svrhla vojenská junta nově zvolenou vládu strany vedené nositelkou Nobelovy ceny míru Su Ťij a rozjela krvavé zásahy proti disentu. Pozabíjela téměř tisíc lidí, včetně malých dětí. Junta výsledky voleb zneplatnila a oznámila odhalení více než 11 milionů volebních podvodů. Převrat z února 2021 vyvolal masové demonstrace, které ale armáda krvavě potlačila.

Prvotnímu slibu, že armáda u moci zůstane po dobu jednoho roku, generál Min Aun Hlain nedostál. Barmánci tak už tři roky kladou odpor za využití všech dostupných prostředků.

Připomeňte si začátky převratu ve fotografiích:

+13

Jak vzpomínáte na působení v armádě?

Důstojníkem jsem se stal v roce 2010, tedy ještě předtím, než TMD oznámil, že zavede takzvaný Plán na cestu k disciplinované prosperující demokracii. Je všeobecně známo, že žádný takový přechod TMD nezavedl a místo toho napáchal mnoho škod.

Já se snažil být vůči plánům junty optimistický. Musím říct, že v dobách, kdy jsem ještě sloužil v armádě, se TMD dařilo v problematických oblastech zajišťovat příměří. Během devíti let ve službě jsem na vlastní kůži nezažil, že by armáda páchala válečné zločiny.

Ano, samozřejmě jsem slyšel o zvěrstvech a obviněních TMD během krize v Arakanském státě. Tam já ale nikdy nesloužil. Nemůžu tedy říct, jak se vojáci chovali v jiných částech země.

Arakanský stát

Arakanský stát je území v Myanmaru, které nechvalně proslavil konflikt mezi etnickou skupinou Rohingů a myanmarskými bezpečnostními silami. Myanmarská armáda začala v roce 2017 provádět vojenské operace, v jejichž důsledku došlo k masovým přesunům muslimského obyvatelstva z převážně buddhistické Barmy. OSN tehdy počínání armády v Arakanském státě označila za etnickou čistku. Řada reportů naznačovala, že docházelo k systematickému násilí, vraždám, znásilnění a ničení měst.

Kolik lidí zběhlo z armády? Slyšela jsem, že má jít snad o čtyři tisíce vojáků a více než devět tisíc členů policejních složek…

Ano, to souhlasí. Ale toto číslo zahrnuje pouze ty, kteří své zběhnutí oficiálně nahlásili. V realitě takových lidí bude daleko více.

O co se snaží vaše organizace složená z přeběhlých vojáků?

„Lidoví vojáci“ věří, že přeběhlictví je klíčovou strategií pro vítězství revoluce. Takhle může být zajištěno vítězství revoluce bez prolité krve. Věříme, že je to nejkratší cesta k vítězství.

Pomohli jsme přeběhnout tisícům vojenských důstojníků a vojáků a poskytli jim a jejich rodinám materiální podporu. Složili jsme se jim na dopravu do bezpečí, základní životní náklady, přístřeší. Na sociálních sítích provozujeme horkou linku. Ta slouží vojákům, kteří chtějí z armády odejít, takto se s námi mohou spojit.

Od převratu uplynuly tři roky. Jak se za tu dobu dle vašeho pozorování změnila scéna?

TMD ztratil oblast Laukkai. A sotva se jim podařilo ovládnout území v Šanském a Karenském státě. Kromě velkých měst v těchto dvou státech mají nulovou kontrolu. Jurisdikce TMD v Arakanském státě činí sotva 20 %. Oproti tomu, když dáme dohromady všechna uskupení bojující proti juntě, ovládají více než 50 % území celé země.

Lidé vnímají jako hlavní překážku demokratizace vojenskou diktaturu a přejí si její pád. Armádě se nedaří dobře. Zoufale potřebuje americké dolary.

Odkud junta stále bere finance?

Peníze získávají hlavně z daní a podniků vlastněných TMD (známý je Myanmar Economic Holdings Public Company Limited). Ale nemyslím si, že je TMD přímo financován Čínou nebo Ruskem.

Expert: Armáda je čím dál menší, stát se soustředí jen na válku

„Jde o opravdu významné množství přeběhlých vojáků. Hlavním důvodem je to, že armáda vede válku ve velmi rozlehlé zemi na několika frontách a ocitá se pod tlakem mnoha různých partyzánských jednotek, takže je v tuto chvíli zcela přetížená a poddimenzovaná až na hranici únosnosti. A také je vážně demoralizovaná. Armádě se už tři roky nedaří nabírat nové vojáky kvůli odmítavému postoji obyvatelstva,“ říká pro Seznam Zprávy Igor Blaževič, novinář, lidskoprávní aktivista a odborník z Prague Civil Society Centre.

Jak se v současné době žije v Myanmaru? Co je na každodenním životě to nejtěžší?

Problémem je velké množství vnitřně vysídlených osob. To znamená, že stále roste počet lidí, kteří jsou zranitelní v důsledku stále intenzivnější občanské války a brutality ze strany vojenského režimu, jako je třeba nevybíravé ostřelování. Trpí i ti, kteří žijí daleko od válečných oblastí. Důsledky nestability, špatně vedené hospodářské politiky a diplomacie ze strany režimu pociťují všichni.

Ve městech vídáme stále více chudých lidí a bezdomovců. Zvyšuje se kriminalita a snižuje se HDP. O tom, kolik zbytečného utrpení kvůli vojenskému režimu tady vidím, bych mohl mluvit donekonečna.

Ale stručně řečeno, to nejtěžší na každodenním životě v Barmě teď je vůbec se uživit. Pro lidi v okolí válečných zón jde o to, najít bezpečné přístřeší.

Dokážete odhadnout, kdy a jak tohle skončí?

Budoucnost Barmy zůstává nejistá. Doufám, že se poučíme z Blízkého východu. Pro nás je teď zásadní komplexnější pomoc mezinárodního společenství.

Příběhy z Myanmaru

Redakce Seznam Zpráv od převratu sleduje život obyčejných lidí v Myanmaru. Místní popisovali střílení do civilistů, noční zatýkání, špehování či útoky na děti, nemocnice i svatostánky.

Reklama

Doporučované