Hlavní obsah

Po rekordním období sucha zasáhla Somálsko „stoletá voda“

Záplavy zasáhly i hlavní město Somálska Mogadišu. Ilustrační foto.

Reklama

Celý východ Afriky, včetně Somálska, bojuje se záplavami a přívalovými dešti. OSN na pomoc se živlem a jeho následky vyčlenila 25 milionů dolarů. Stejná situace panuje i v částech Keni a Etiopie.

Článek

Od začátku října zasáhly region východní Afriky a hlavně Somálsko silné deště, které způsobily masivní záplavy. Podle somálských úřadů zemřelo nejméně 29 lidí a dalších 300 tisíc muselo odejít ze svého domova, informovala BBC.

OSN se rozhodla Somálsku se záplavami, které označila za „stoletou vodu“, pomoc a uvolnila 25 milionů dolarů. Podle mezinárodní organizace mohou přívaly vody a intenzivní déšť negativně ovlivnit více než 1,6 milionu lidí.

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí oznámil, že situace je horší kvůli klimatickému jevu El Niňo a teplotním rozdílům na obou stranách Indického oceánu, kdy je oceán na jedné straně teplejší než na druhé.

Záplavy a přívalové deště by mohly zničit přes 1,5 milionu hektarů zemědělské půdy, což je pro Somálsko výrazný problém. Země se totiž soustavně potýká s nedostatkem potravin a sužuje jí hladomor.

Podle OSN je velmi důležité už tak exponovaným komunitám pomoci. Záchranné a humanitární akce však komplikují zničené silnice, jež některé části země odstřihly od civilizace.

Zvláštní pomoc potřebují lidé žijící v uprchlických táborech, kam přišli poté, co je občanská válka donutila opustit své domovy. Tábory jsou ve většině zatopené a lidé v nich musí opět utíkat do bezpečí. Často nemají ale kam.

Úřad OSN předpokládá, že intenzivní deště budou v příštích dnech pokračovat. Nejvíce zasažený bude jižní region země. Somálsko je považováno za jednu z nejzranitelnějších zemí v souvislosti s klimatickými změnami a globálním oteplováním. Už měsíc trvající silné deště přišly po nejhorším období sucha za 40 let.

Na začátku tohoto týdne Somálsko vyhlásilo stav nouze v zasažených regionech.

Bleskové záplavy zabily desítky lidí také v Keni a Etiopii. Už v září OSN varovala, že oblast zasáhnou neobvykle silné deště v období mezi říjnem a prosincem.

Reklama

Doporučované