Hlavní obsah

Video: Po výbuchu domu v Paříži je 37 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Na místě výbuchu zasahují stovky pařížských hasičů.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Centrem Paříže otřásla exploze budovy americké hudební školy, která si vyžádala nejméně 37 zraněných. Čtyři z nich jsou v kritickém stavu. Dva lidé se pohřešují.

Článek

Nejméně 37 zraněných si dnes vyžádal výbuch budovy americké hudební školy v centru Paříže. Čtyři lidé jsou v kritickém stavu, dva další se pohřešují a pátrání po nich bude pokračovat i v noci. Jeden dům se po explozi zřítil a začal hořet.

Na místě zasahuje 270 hasičů, plameny jsou už ale pod kontrolou, uvedl pařížský policejní prefekt Laurent Nuňez. Na místo dorazila také starostka Paříže Anne Hidalgová, informovala stanice BFM TV. Příčina neštěstí zatím není jasná.

Silný výbuch se ozval v pařížském 5. obvodu kolem 17:00. Jeden dům se zcela zhroutil, několik dalších je vážně poškozeno, jedna fasáda spadla na ulici. Podle svědků z okolí byli v sutinách uvěznění lidé, kteří si mobilními telefony volali o pomoc. Nuňez varoval, že počet zraněných může ještě stoupnout. Vedení metropole zřídilo krizovou jednotku pro koordinaci zásahu.

„V této fázi není možné určit příčinu požáru,“ uvedla prokuratura. Zasahující složky na místě rozšířily ochranné pásmo, podle spekulací médií se obávají dalších výbuchů. Část svědků hovořila o silném zápachu plynu a zmiňovali nedávné práce v této lokalitě.

Na místě jsou desítky policistů a hasičů, zasahují také vojáci. Úřady důrazně žádají obyvatele města, aby se zasažené čtvrti vyhnuli. Část obyvatel evakuovali. Dopravní podnik uzavřel z bezpečnostních důvodů nádraží příměstských vlaků RER Port-Royal. Výbuch se odehrál v těsné blízkosti vojenské nemocnice Val-de-Grâce.

Premiérka Élisabeth Borneová uvedla, že je potřeba nechat v klidu zasahovat profesionály. O vývoji dění ji informuje pařížský policejní prefekt, sdělila stanici BFM TV. Podle novinářů se odehrálo několik potyček mezi policisty a lidmi, kteří se snažili proniknout do uzavřeného prostoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované