Hlavní obsah

Pobřežní stráž USA zatkla muže, který se v lodi pokusil doběhnout do Londýna

Foto: Americká pobřežní stráž

„Bublina“ je podomácku vyrobené plavidlo maratonce Rezy Baluchiho, jež pohání běh.

Reklama

Americká pobřežní stráž už počtvrté zatkla muže, který se v podomácku vyrobeném plavidle pokusil plout po otevřeném moři. Tentokrát byl jeho cílem Londýn. Jako důvod svých cest uvádí snahu vybrat peníze pro dobročinné účely.

Článek

Americká pobřežní stráž na konci srpna narazila na Rezu Baluchiho v Atlantickém oceánu více jak 100 km od pobřeží amerického státu Georgia. Reza byl uprostřed svého pokusu přeplout celý Atlantik z Floridy do Velké Británie v podomácku vyrobené lodi, kterou poháněl během, a jejíž podoba nápadně připomínala kolo pro křečky. Lodi dal název „Bublina“. Informovala o tom BBC.

Po setkání pobřeží stráž vyhodnotila jeho záměr jako velice nebezpečný pro jeho život. Vyzvala ho, aby své plavidlo opustil. Výzvám stráže se vzpíral celé tři dny. Vyhrožoval, že proti sobě použije velký nůž, který měl na palubě, a dokonce hrozil, že má u sebe bombu. Až po oněch třech dnech se u pobřeží Floridy u města Miami vzdal a plavidlo opustil.

Nyní čelí obviněním z neuposlechnutí výzev pobřežní stráže a správce přístavu, z něhož se na cestu vypravil. Ohledně bomby vyšetřovatelé zjistili, že si Reza vymýšlel a žádnou při sobě neměl. Podle BBC není známo, zda ho bude hájit před soudem advokát.

Reza se už několikrát pokusil s plavidlem vyplout. Pokaždé však skončil v rukách pobřežní stráže. V roce 2021 ho pobřežní stráž zachránila a následně zatkla více jak 40 km od pobřeží Floridy na cestě do New Yorku. Pobřežní stráž ho musela zachránit i v roce 2016 blízko Palm Beach, a pak také v roce 2014.

Důvod těchto plaveb je podle Rezy vybrat peníze například pro bezdomovce nebo samotnou pobřežní stráž. „Mým cílem je vybrat peníze pro různé subjekty, které pomoc potřebují,“ řekl při rozhovoru v roce 2021. Netají se, že by finančně podpořil i pobřežní stráž, policii, anebo hasiče. „Dělají veřejnou službu. Starají se o bezpečnost a pomáhají lidem,“ řekl na adresu také pobřežní stráže, která ho už několikrát zatkla.

Reza Baluchi plánoval ve svém lodi, doběhnout z Floridy do Velké Británie. Musel by zdolat více jak sedm tisíc km. Mapa ukazuje plánovanou cestu:

Reklama

Doporučované