Hlavní obsah

Podezření na další sabotáž plynovodu. Finové mluví o „vnějším zásahu“

Foto: Rajavartiolaitos/Finská pohraniční stráž, Seznam Zprávy

Finská loď během vyšetřování incidentu ve Finském zálivu.

Reklama

aktualizováno •

Finsko oficiálně neřeklo, kdo by za možnou víkendovou sabotáží plynovodu vedoucího do Estonska mohl stát. Poškozený je i podmořský kabel. K takové akci podle vyšetřovatelů byly potřeba „určité schopnosti a vybavení“.

Článek

Poškození plynovodu mezi Finskem a Estonskem zaznamenané v neděli je možná dílem sabotáže, píšou finská média, včetně veřejnoprávní stanice Yle, s odkazem na vládní zdroje. Finský prezident Sauli Niinistö uvedl, že se nejspíš jedná o důsledek „vnější aktivity“.

„Poškození podvodní infrastruktury bereme vážně a jeho příčiny se od neděle vyšetřují,“ napsal Niinistö v úterním prohlášení. „Je pravděpodobné, že poškození plynovodu i komunikačního kabelu je výsledkem vnější aktivity. Příčina poškození zatím není jasná, na pokračujícím vyšetřování se podílejí Finsko a Estonsko,“ dodal prezident.

Podle něj Helsinky už informovaly spojence v NATO, kam letos země vstoupila v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Aliance je prý ochotná se do vyšetřování zapojit. Podle Yle budou o situaci ve Finském zálivu jednat ministři obrany NATO na plánované schůzce v Bruselu.

Podmořská část plynovodu Balticconnector je dlouhá asi 77 kilometrů, vede přes Finský záliv z finského Inkoo do estonského přístavu Paldiski. V provozu je od roku 2020, jak připomněla agentura AP. Plyn může potrubím proudit oběma směry.

Premiér Petteri Orpo v úterý prohlásil, že únik z plynovodu odhalený o víkendu nemohl být způsobený normálním provozem. Finští vyšetřovatelé k tomu dospěli poté, co v úterý prozkoumali problémové místo.

Poškození plynovodů Nord Stream

Ani víc než rok po útocích na plynovody Nord Stream spojující Rusko s Německem není o vinících zcela jasno. Němečtí investigativci ale nedávno přišli s verzí, podle které by za sabotáží mohli být Ukrajinci.

Orpo se vyhnul otázce Yle, zda má finské námořnictvo přehled o pohybu lodí v místě incidentu. Premiér ale ujišťoval, že finské veřejnosti nehrozí bezprostřední nebezpečí.

Exploze? Finové bez důkazů, Norové s náznakem

„Pokles tlaku v plynovodu byl velmi rychlý, což by mohlo naznačovat, že nejde o malé porušení. Příčina ale zůstává nejasná,“ řekl agentuře Reuters pod podmínkou anonymity zdroj z baltského energetického sektoru.

Podobná slova na tiskové konferenci volil i vyšetřovatel finské kriminální policie Timo Kilpeläinen. „Poškození je takové povahy, že k němu nemohlo dojít náhodou. Spadá to do kategorie, kdy muselo jít o svévolný akt,“ citovala jeho slova finská veřejnoprávní stanice. Pachatel prý potřeboval „určité schopnosti a vybavení“.

Zatímco k poškození potrubí došlo ve finské ekonomické zóně, poničený podmořský kabel se nachází v estonské zóně, tvrdí finští vyšetřovatelé. Místa jsou blízko od sebe, přesto podle nich k poškození nejspíš nedošlo najednou.

Stanice Yle píše, že finští ani estonští seismologové v místech, kde byl plynovod Balticconnector poškozen, nezaznamenali žádné známky exploze.

Jejich norští kolegové ale určitý náznak mají. „Zaznamenali jsme tam během noci 8. října slabou vibraci,“ řekl norskému listu Verdens Gang Arve Mjelva z ústavu Norsar. Šlo podle něj o daleko menší záchvěv než při útoku na plynovody Nord Stream loni na podzim. Přesto se norští experti domnívají, že o explozi jít mohlo, ale událost chtějí dál zkoumat.

Ruská stopa?

Finský bulvární list Iltalehti s odkazem na své zdroje z bezpečnostních a zahraničněpolitických zdrojů označuje za hlavního podezřelého Rusko. Podle jeho informací jsou o tom přesvědčení i představitelé státu.

Oficiálně jsou ale zdrženliví. „Je příliš brzy na to činit závěry o tom, kdo mohl poškození způsobit,“ prohlásil premiér Orpo. K možnému pachateli se po žádosti agentury AP nechtěla vyjadřovat ani estonská strana s tím, že se na vyšetřování sice podílí, ale vede ho finská strana.

Finsko a Estonsko oznámily dočasné přerušení provozu plynovodu Balticconnector v neděli. Provozovatelé sítě, společnosti Gasgrig Finland a estonský Elering, zaznamenali neobvyklý pokles tlaku v potrubí v neděli kolem druhé hodiny ráno, informovala agentura AP.

„Ventily podvodního potrubí už jsou uzavřené a únik tak byl zastaven,“ uvedla v neděli firma Gasgrid Finland s tím, že porucha neovlivnila dodávky plynu.

Zásobování není ohrožené ani podle finského premiéra: „Není to něco, co by paralyzovalo náš systém,“ prohlásil v úterý Orpo. Opravy potrubí pravděpodobně potrvají měsíce. Podle vlády v Helsinkách můžou v důsledku incidentu mírně vzrůst ceny plynu ve Finsku, ale ceny elektřiny by neměly být ovlivněné.

Reklama

Související témata:

Doporučované