Hlavní obsah

Stopy vedou do Kyjeva. Němci pokročili ve vyšetřování útoků na Nord Stream

Foto: Benny Marty, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Rok po zničení plynovodů, které po dně Baltského moře spojovaly Rusko a Německo, se vynořují jména konkrétních podezřelých z Ukrajiny.

Článek

Během pátrání po pachatelích loňských výbuchů plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 se postupně vynořovaly indicie i spekulace, které ukazovaly různými směry. Podle německých médií se rok po explozích rýsuje jako čím dál pravděpodobnější varianta, že za největší sabotáží v dějinách stáli lidé z Ukrajiny.

Nové poznatky o ukrajinské stopě tento týden zveřejnil společný investigativní tým týdeníku Die Zeit, deníku Süddeutsche Zeitung a veřejnoprávní stanice ARD. Reportéři kromě jiného odhalili podnikatele z Kyjeva, který podle německých policejních vyšetřovatelů stojí za „schránkovou“ firmou s důležitou rolí v této kauze.

Obchodník Rustem A. (média v Německu nezveřejňují celá jména podezřelých – pozn. red.) je spjatý s jachtou Andromeda, která podle německých vyšetřovatelů posloužila útočníkům jako dopravní prostředek. Padesátimetrová loď, na jejíž palubě se našly zbytky po výbušninách, vyplula loni v září ze severoněmeckého Rostocku, udělala několik zastávek v Baltském moři a pohybovala se kolem míst výbuchů u dánského ostrova Bornholm.

Vyšetřovatelé už dříve vypátrali, že za pronájem jachty zaplatila firma Feeria Lwowa se sídlem ve Varšavě. Společnost vystupovala jako cestovní kancelář, nevykazovala ale téměř žádnou podnikatelskou činnost.

Němečtí reportéři zjistili, že v pozadí této firmy je ukrajinský obchodník Rustem A. Když ho kontaktovali po telefonu, muž nejprve požadoval 5000 dolarů za hodinu rozhovoru. „Můj čas je drahý,“ řekl a následně přirovnal novináře k prostitutkám. Později dokonce žurnalistům vyhrožoval, pokud ho oznámí policii. Reportéři neuspěli ani při pokusu oslovit muže osobně, když vjížděl v autě do oplocené a přísně střežené rezidenční oblasti v Kyjevě.

Podařilo se identifikovat také ukrajinského majitele e-mailové adresy, který ohledně lodi komunikoval s jejím německým pronajímatelem. Jde o pracovníka firmy, která dostává zakázky od státu a poskytuje námořní služby. Muž označovaný jako Maxim B. nicméně po dotazu novinářů popřel, že by si Andromedu loni pronajal.

Němečtí vyšetřovatelé nicméně vedou Maxima jako podezřelého. Když zařizoval pronájem lodi, tak totiž k e-mailu přiložil kopie dvou falešných pasů – jednoho rumunského a jednoho bulharského.

Rumunský pas byl vystaven na jméno Stefan Marcu, fotografie nicméně podle kriminalistů patří Ukrajinci Valeriji K. To je pozoruhodné, protože na sociálních sítích tento muž vystupuje v ukrajinské uniformě. Podle jeho babičky, kterou novináři našli v ukrajinském Dnipru, je Valerij na frontě a komunikuje jen zřídka přes telefon.

Němečtí vyšetřovatelé ale nevylučují, že identita tohoto muže byla kvůli pasu zneužita. Valerijova přítelkyně, která žije v německém Frankfurtu nad Odrou, jeho účast na zničení plynovodů popřela a na palubě jachty Andromeda se nenašly žádné stopy jeho DNA.

Kreml tvrdí, že musí bránit i plynovody na jihu

Po loňském zničení plynovodů v Baltském moři se podle ruského ministerstva zahraničí připravovaly útoky na další dva plynovody mezi Ruskem a Tureckem.

Bulharský pas byl vystaven na jméno Mihail Popov a zřejmě šlo i v tomto případě o falešnou identitu. Pod tímto jménem měl vystupovat kapitán lodi.

Někteří členové posádky Andromedy podle německých vyšetřovatelů používali mobilní telefony, které se po útocích na plynovody podařilo lokalizovat na Ukrajině.

Nově se také ukázalo, že jachta provedla krátce před výbuchy několik dalších zastávek v Baltském moři. Kromě toho, že přechodně zakotvila v Polsku a Dánsku, přistála také ve švédském přístavu Sandhamn. Jeden z tamních svědků německým novinářům řekl, že na palubě lodi viděl pět mužů a jednu ženu. Dva muži měli podle něj krátký vojenský sestřih a žena byla menšího vzrůstu a bruneta.

Oficiálně se německé úřady k podezřelým osobám nevyjadřují. „Totožnost pachatelů a jejich skutkové motivy jsou předmětem probíhajícího vyšetřování,“ uvedlo nejvyšší spolkové státní zastupitelství oficiálně na dotaz novinářů. Kromě německých kriminalistů vyšetřují příčinu výbuchů paralelně také ve Švédsku nebo Dánsku.

Foto: Seznam Zprávy

Plynovody Nord Stream a Nord Stream 2 s vyznačením míst explozí.

Závěr Němců, že nálože na plynovody dopravila po moři jachta Andromeda, zpochybňuje polská vláda.

„Nenašli jsme žádné stopy o zapojení této jachty v těchto událostech,“ citovala ARD státního tajemníka v úřadu polského premiéra Stanisława Żaryna, který má na starosti koordinaci tajných služeb. Členové posádky podle něj vyhledávali zábavu a plavba měla „čistě turistický charakter“.

Polsko viní z útoků na plynovody Rusko. Tuto hypotézu podpořily i některé poznatky severských médií, která upozornila na pohyb ruských lodí u míst výbuchů v inkriminovanou dobu.

Kreml ale jakýkoli zájem na zničení plynovodů odmítá a ukazuje na Západ. Velkou pozornost věnovali v Rusku spekulacím veterána americké investigativní žurnalistiky Seymoura Hershe, podle kterého výbuchy potrubí zorganizovaly Spojené státy ve spolupráci s Norskem.

Slabiny článku Seymoura Hershe

Někdejší hvězda americké žurnalistiky si kvůli nedostatečně podloženým článkům už dříve pokazial renomé. Únorový text o „americké“ verzi útoku na Nord Stream podložil Hersh jediným anonymním zdrojem a dopustil se v něm faktických chyb.

Tento týden Hersh s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajské komunity USA napsal, že Bílý dům chtěl tímto krokem zabránit, aby se Německo po připravovaném zprovoznění Nord Stream 2 stalo ještě více závislým na dodávkách plynu z Ruska.

Reklama

Doporučované