Hlavní obsah

Ruské lodě u Nord Streamu: Bývalý rozvědčík nahrál jejich komunikaci

Foto: Profimedia.cz

Snímek zachycující únik plynu po explozi plynovodu Nord Stream 2.

Reklama

Dokument severských médií poskytl další důkazy o pohybu ruských plavidel poblíž míst explozí plynovodů Nord Stream. Získal je díky odposlechům rádiové komunikace ruských lodí, které sesbíral vysloužilý důstojník britské rozvědky.

Článek

Kdo stojí za zničením plynovodů Nord Stream? Na tuto otázku nemají vyšetřovatelé a zpravodajské služby, které na objasnění incidentu aktivně pracují, odpověď ani více než půl roku po výbuších. Pozadí zářijových událostí stále doprovází spousta nejasností.

Dílek do komplikované skládačky, která vede k odhalení toho, co se na dně Baltského moře ve skutečnosti odehrálo, nyní doplnil investigativní dokument severských médií, který mapuje podezřelé pohyby lodí v oblasti výbuchu.

Dokumentární seriál, na kterém se podílely dánská, švédská, norská a finská veřejnoprávní stanice, odhaluje, že se poblíž plynovodů jen krátce před explozí, pohybovala ruská plavidla schopná provádět operace pod vodou.

Lodě se podařilo lokalizovat díky odposlechům, které pořídil muž vystupující pod pseudonymem James, informovala německá stanice ZDF, která se k dokumentu dostala s předstihem.

Desítky let byl důstojníkem britské námořní rozvědky. Specializoval se zejména na zachytávání komunikace ruských lodí v Baltském moři. V roce 2018 odešel do důchodu, ve své činnosti ovšem stále pokračuje. Odposlouchávání rádiové komunikace se věnoval i několik měsíců před tím, než obě větve Nord Streamu explodovaly, v době, kdy se v jeho blízkosti začaly objevovat podezřelé ruské lodě.

Nový důkaz: Dánská armáda u Nord Streamu pořídila snímky ruského plavidla

Dánská armáda potvrdila, že poblíž místa, kde došlo k explozi plynovodu Nord Stream, se pohybovalo ruské plavidlo. Zachycuje to celkem 26 snímků. Jednalo se o speciální plavidlo SS-750 určené pro podvodní operace.

„Když jsem tyto zprávy dostával, netušil jsem, že budou důležité. Je to velký příběh. Je to velká záhada. Spousta lidí se snaží přijít na to, co se stalo. A myslím, že údaje, které jsem získal, jsou toho součástí,“ uvedl muž vystupující pod jménem James.

Lodě, které pluly poblíž Nord Streamu

Z dokumentu vyplývá, že krátce před tím, než došlo k výbuchům na Nord Streamu, se v blízkosti plynovodů pohybovala ruská námořní výzkumná loď Sibirjakov, která dokáže zajistit sledovací akce pod mořem a má k dispozici i malou ponorku.

Na místě byl zachycen také remorkér SB-123, který je schopný provádět operace na mořském dně a používá se k záchraně ponorek, a další loď ruské flotily, kterou se médiím ovšem nepodařilo identifikovat jménem.

Jak upozorňuje stanice BBC, těmto plavidlům se říká „lodě duchů“, protože mají vypnuté vysílače o poloze. Informace o jejich pohybu se ovšem podařilo získat díky rádiovému vysílání, skrze nějž ruská plavidla komunikovala se svými základnami a předávala jim údaje o své poloze.

Zmíněné lodě údajně zůstaly v blízkosti místa exploze několik hodin, v jednom případě dokonce celý den.

Foto: Seznam Zprávy

Trasa plynovodů Nord Stream s vyznačením míst výbuchů.

Podle bývalého důstojníka britské námořní rozvědky bylo chování plavidel natolik nezvyklé, že vyvolalo jeho podezření. James v červnu zachytil, jak se výzkumné plavidlo Sibirjakov vydalo na cestu do míst výbuchu a změnilo svou komunikaci na tajnou.

Také zmiňované třetí plavidlo, které se nepodařilo identifikovat jménem, vyrazilo v červnu do oblasti výbuchu.

Remorkér SB-123 se na místě objevil jen pět dní před tím, než plynovod v září explodoval, odhaluje dokument. Z rádiové komunikace vyplývá, že předtím, než zamířil zpátky směrem k Rusku, u plynovodu strávil celý večer i noc. Tyto informace potvrzují také satelitní snímky.

Podrobně o vyšetřování odpáleného Nord Streamu

V nedávné době se objevily nové poznatky o možných aktérech výbuchů ruských plynovodů na dně Baltu. Pozornost se soustředí na malou loď s ukrajinskou stopou. Nejasný původ některých informací však zároveň vyhovuje Kremlu.

K posunu ve vyšetřování minulý týden přispěla také dánská armáda, která potvrdila, že se poblíž místa, kde došlo k explozi plynovodu, pohybovalo speciální ruské plavidlo. Sdělila, že má celkem 26 snímků, které zachycují loď SS-750 určenou pro podvodní operace. Poblíž plynovodu se měla pohybovat pouhé čtyři dny před výbuchy (psali jsme zde).

Dokument severských médií sice neposkytuje konečnou odpověď na to, co ruské lodě na místě pohledávaly, ani na to, zda má Rusko sabotáž na svědomí. Informace o neobvyklém pohybu ruských plavidel v oblasti výbuchů ovšem vzbuzují další otázky o ruském zapojení.

Reklama

Doporučované