Hlavní obsah

Rusko má informace o chystaných útocích na další plynovody, tvrdí Lavrov

Foto: Hussein Eddeb, Shutterstock.com

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

Po loňském zničení plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 v Baltském moři se podle ruského ministerstva zahraničí připravovaly útoky na další dva plynovody mezi Ruskem a Tureckem. Žádné důkazy úřad nepředložil.

Článek

Rusko má údajně informace o pokusech vyhodit do povětří plynovody TurkStream a Blue Stream, kterými se přepravuje zemní plyn z Ruska do Turecka po dně Černého moře. Podle agentury TASS to v pátek prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během návštěvy Bangladéše.

„Existují informace, že se je také snaží vyhodit do povětří, stejně jako byly vyhozeny do povětří Nord Stream,“ řekl Lavrov v narážce na loňské útoky na plynovody spojující Rusko a Německo po dně Baltského moře. Výbuchy narušily tři ze čtyř potrubí a zamezily tak dodávkám energetické suroviny touto cestou.

O hrozících útocích na jižní plynovody se šéf ruské diplomacie zmínil v projevu k bangladéšským absolventům sovětských a ruských vysokých škol, když zdůvodňoval, proč Kreml brání vývozu ukrajinského obilí přes humanitární koridory v Černém moři. Podle Lavrova byly koridory zneužity k útokům na ruská vojenská i civilní plavidla.

„Pokusili se zaútočit na vojenské lodě, které hlídkovaly na trase plynovodu TurkStream a plynovodu Blue Stream,“ uvedl ministr. Žádné důkazy ovšem nepředložil.

Lavrov také zdůraznil, že výbuchy na plynovodech Nord Stream podle Ruska nikdo pořádně nevyšetřil. „Pouze tvrdí, že se národní orgány zabývají touto otázkou. Nejsou žádné informace,“ poznamenal.

Co jsme psali o pátrání po útočnících na Nord Stream

Potrubí plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2 byla poškozena 26. září 2022 nedaleko ostrova Bornholm.

Pachatelé útoků na plynovody Nord Stream nebyli dosud usvědčeni. Kromě spekulací o zosnování útoku Spojenými státy se objevily také informace ukazující na ukrajinskou stopu. Existují ale také indicie vedoucí k Rusku.

O útocích na TurkStream a Blue Stream se nedávno zmínil také prezident Vladimir Putin. Po jednání s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem řekl, že plynovody čelí neustálým útokům, které podnikají také drony vypravované z ukrajinských přístavů.

Reklama

Doporučované