Hlavní obsah

CIA varovala Kyjev před odpálením Nord Streamu. Získala jeho tajné plány

Foto: Seznam Zprávy

Mapa úniku na plynovodech Nord Stream.

Reklama

CIA loni v létě dostala informaci od nizozemské tajné služby o plánu ukrajinské armády zničit plynovod Nord Stream 1. Americká zpravodajská služba pak informovala německou vládu a vyzvala Kyjev k ukončení operace, píše deník NYT.

Článek

Podezření, že za loňskými výbuchy plynovodů Nord Stream stojí Ukrajina, sílí. Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) se loni v létě dozvěděla o plánu ukrajinské armády explozí zničit plynovod na dně Baltského moře, kterým proudil plyn z Ruska do Německa a dál do zbytku Evropy.

Na základě informace, kterou jí dodala nizozemská tajná služba, sdělila podrobnosti plánu vládě v Berlíně a varovala Kyjev před možnými následky incidentu. S informací přišel německý Die Zeit, televize ARD a nizozemská NOS. Později ji potvrdil i deník The New York Times.

Kyjev dlouhodobě odmítá, že by se jakkoliv podílel na trojici podmořských explozí, které v září významně poničily plynovody Nord Stream 1 a 2.

Ukrajinská armáda podle informací amerických tajných služeb plánovala operaci za využití týmu šesti potápěčů, kteří by způsobili explozi plynovodu Nord Stream 1. Kyjev měl později ale akci přehodnotit a zastavit ji, popsal NYT s odkazem na zjištění nizozemské tajné služby.

Američtí představitelé se nicméně domnívají, že akce byla pouze odložena, přičemž útok mohla provést i jiná skupina napojená na Ukrajinu. Podle CIA operace proběhla přinejmenším za volného vedení ukrajinské vlády. Kdo přesně operaci plánoval, ale zůstává nejasné.

Podrobně o vyšetřování odpáleného Nord Streamu

V nedávné době se objevily nové poznatky o možných aktérech výbuchů ruských plynovodů na dně Baltu. Pozornost se soustředí na malou loď s ukrajinskou stopou. Nejasný původ některých informací však zároveň vyhovuje Kremlu.

Plán, který shromáždily nizozemské zpravodajské služby, obsahoval podrobnosti podobné zářijovému incidentu, ale v některých klíčových ohledech se liší.

Podle původních informací měl tým zaútočit na Nord Stream 1, zatímco skutečný útok poničil i plynovod Nord Stream 2. Dalším rozdílem je pak místo, odkud měla loď se sabotéry vyplout.

Původní plán ukrajinské armády má podobnosti se závěry německého vyšetřování

K závěrům, které připomínají původní plán ukrajinské armády, došli němečtí vyšetřovatelé. Ti se nyní domnívají, že za zářijovými útoky na Nord Stream stojí „šest lidí, kteří si s falešnými pasy pronajali loď, konkrétně jachtu jménem Andromeda, vypluli z Německa a provedli sabotáž plynovodu“.

Podezření, že se na sabotáži Nord Streamu podílel „nejméně jeden příslušník ukrajinské armády“, zmiňuje také investigace skupiny německých médií.

Sabotáž Nord Streamu v současné době kromě Německa vyšetřuje také Dánsko a Švédsko. Spojené státy uvedly, že počkají na závěry jejich šetření, než vyvodí závěry.

Pohyb ruských lodí u Nord Streamu

Dokument severských médií poskytl další důkazy o pohybu ruských plavidel poblíž míst explozí plynovodů Nord Stream. Získal je díky odposlechům rádiové komunikace ruských lodí, které sesbíral vysloužilý důstojník britské rozvědky.

Plynovody Nord Stream vlastní z 51 procent ruský státní energetický konglomerát Gazprom, miliardy do nich ale investovaly i západní energetické společnosti z Německa, Francie nebo Nizozemska.

Ukrajina si dlouho stěžovala, že Nord Stream umožní Rusku využívat jiný způsob přepravy plynu do Evropy než potrubí vedoucí přes Ukrajinu, což Kyjev připraví o transportní poplatky, popsal deník The Washington Post.

Část amerických zpravodajských představitelů se ale domnívá, že proukrajinští aktéři by měli k sabotáži plynovodů největší motivaci. Jak připomíná server Financial Times, plynovody Nord Stream byly dlouhodobě kritizovány ukrajinskými představiteli jako symbol závislosti Evropské unie na ruském plynu.

Někdejší ruský prezident a hlasitý podporovatel války na Ukrajině Dmitrij Medveděv v reakci na nové informace uvedl, že Rusko již nemá žádné zábrany, aby se zdrželo od provádění podobných sabotáží s cílem uškodit západním zemím.

„Vycházíme-li z prokázané spoluúčasti západních zemí na sabotaci Nord Streamu, nezbývají nám žádné, dokonce ani morální zábrany, abychom se zdrželi ničení kabelových spojení našich nepřátel po dně oceánu,“ napsal na telegramu.

Reklama

Doporučované